Vulin: Ko pokušava da sakrije Jasenovac, sutra slavi "Oluju"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je, reagujući na optužbe Hrvatske povodom izložbe o Jasenovcu koju je Srbija priredila u Njujorku, ocenio da "onaj ko pokušava da sakrije Jasenovac, taj sutra slavi 'Oluju', a onaj ko pokušava da sakrije ustaške zločine, taj ponovo obnavlja ustaše u Hrvatskoj koju danas vidimo".

Aleksandar Vulin je u izjavi za javnost ukazao i da su Ujedinjene nacije nastale da se Drugi svetski rat ne bi desio u nekakvom Trećem svetskom ratu, i da se užasi nacističke ideologije nikada više ne bi ponovili.

Naveo je i da su se sve zemlje koje imaju takvu mračnu nacističku prošlost sa svojom prošlošću razračunale, pokajale se i daju sve od sebe da se prošlost nikada više ne ponovi, sem Hrvatske.

"Hrvatska je jedina zemlja u Evropi u kojoj antifašisti moraju da se izvinjavaju fašistima, i Hrvatska je jedina zemlja u Evropi i svetu u kojoj se sa prošlošću iz Drugog svetskog rata ne samo da se nije razračunalo, nego se ona ponavlja i u našim vremenima", istakao je Vulin.

Poručio je da Alojzija Stepinca oni mogu da proglase svecem, ali to neće promeniti činjenicu da je on bio vikar ustaške vojske i da je komandovao sa više od 1.000 dušebrižnika, katoličkih sveštenika u ustaškoj vojsci, koji su blagosiljali njihove zločine, a često sa njima i učestvovali.

"Hrvatska bi, ako hoće da bude deo civilizovanog sveta, morala da razume da neće sakrivanjem Jasenovca postati bolja, već će priznavanjem zločina u Jasenovcu postati bolja. Onaj ko krije uspomenu na Jasenovac, taj slavi 'Oluju' i taj slavi etničko čišćenje", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Hrvatska mora brzo da shvati da ne sme da negira zločine iz Drugog svetskog rata zato što će ti zločini biti ponovljeni, zato što su se ti zločini ponavljali u našem životu, u našoj generaciji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво