Kakvi su dometi Specijalnog suda za zločine OVK?

Dok se čeka epilog inicijative grupe kosovskih poslanika da se ukine Specijalni sud za zločine OVK, raste protivljenje međunarodne zajednice tom predlogu. Poslanici zagovornici inicijative stavljeni su na "crnu listu" više zapadnih zemalja i neće moći da dobiju vize za putovanje. Odluka o inicijativi prebačena je na kosovsku vladu, na čijem je čelu Ramuš Haradinaj, koji bi, kako se spekuliše, mogao da se nađe među optuženima.

Da li će Specijalni sud zvati Hašima Tačija, na to pitanje sigurnog odgovora nema ni u Prištini, ni u Beogradu, jer se prve optužnice, kako se spekuliše, očekuju u narednih nekoliko meseci. Pretpostavka je da će u fokusu Tužilaštva biti komandna odgovornost.

"Zato im je bila bitna ta organizaciona struktura OVK, mi smo im predali kompletnu dokumentaciju sa dokazima. A svakako da je osnova za rad Specijalizovanog tužilaštva izveštaj Dika Martija, koji u fokus stavlja 'dreničku grupu' kojom rukovodi Hašim Tači", kaže Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Specijalni sud formalno radi od jula prošle godine, kada je usvojen Pravilnik o postupku i dokazima. Usledila je registracija advokata, a među prijavljenim zastupnicima žrtava je beogradski advokat Slobodan Zečević.

"Ono što znamo to je ono što piše u zakonu, da se radi o zločinima koji su počinjeni za vreme, tokom konflikta na Kosovu i posle, što znači 1998–2000. godine, pretpostavljam za zločine međunarodnog humanitarnog prava ili ratne zločine", kaže Zečević.

Zakon kojim su osnovana Specijalizovana veća i tužilaštvo sa sedištem u Hagu 2015. usvojila je kosovska skupština, čija 43 poslanika danas inicira njegovo poništenje. Početak rada suda prate i pretnje iz Prištine da će prva hapšenja ponovo aktivirati OVK.

"Mislim da je to prevashodno usmereno ka mogućim svedocima, ponajviše albanske nacionalnosti da se oni zastraše, da im se stavi do znanja da će se svašta dešavati na KiM, da će biti destabilizacija, da su moguće čak i likvidacije svedoka", kaže Drecun.

Zastrašivanja, čak i ubistva svedoka pratila su procese pred Tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji. Završeni su oslobađajućim presudama Ramušu Haradinaju, Fatmiru Limaju, Isaku Muslijuu za zločine nad Albancima i Srbima 1998, dok je jedini osuđeni – bivši stražar u logoru OVK – pušten posle trećine odležane kazne. Pravda za srpske žrtve koju nije doneo taj sud očekuje se od novog suda.

"Da li će to biti u ovom slučaju zavisiće pre svega od rezultata suda. Ja se nadam da ćemo ovoga puta imati nekakvu satisfakciju za žrtve koje je srpski narod podneo", kaže Zečević.

U međuvremenu, čekaju se optužnice, ali i stav kosovske vlade o zahtevu da se ukine Specijalni sud. Na ruku inicijatorima ne ide oštra reakcija međunarodne zajednice, a po svemu sudeći, ni najnovija izjava Hašima Tačija da Kosovo podržava međunarodnu pravdu i ispunjava svoje obaveze.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се