Vučić i Han u Davosu o situaciji u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, izrazio je očekivanje da će najavljena strategija o proširenju EU biti konkretizacija pozitivnih i ohrabrujućih poruka predsednika EK Žan Kloda Junkera, koji je Srbiju označio kao predvodnika u procesu proširenja među zemljama Zapadnog Balkana.

Aleksandar Vučić i Johanes Han su u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu razgovarali o situaciji u regionu i napretku Srbije na evropskom putu, uoči objavljivanja najavljene strategije o proširenju EU.

Vučić je, nakon sastanka sa Hanom, rekao novinarima da se u razgovorima sa komesarom EU prošlo kroz sve teme – od razgovora Beograda i Prištine, do vladavine prava, do ekonomskih rezultata Srbije, nove strategije EK koja uskoro treba da bude predstavljena javnosti...

"Iskazao sam očekivanja da, u skladu sa vizijom Žan Kloda Junkera, bude jasno da će se prema zaslugama, prema onome što su pojedine zemlje kandidati učinili, meriti njihova mogućnost da postanu članice EU", rekao je Vučić.

Dodao je da očekuje da bude potvrđena ta pozicija Srbije, kao što je bilo naglašeno poslednji put u izjavama Junkera.

Najveći deo razgovora se, kaže, odnosio na odnose Beograda i Prištine, jer je to, ističe, uvek najteža tema.

"Tražiće pravnoobavezujući dokument"

"Oni će tražiti od nas pravnoobavezujući dokument koji će biti jasan da smo normalizovali odnose sa Prištinom. To ne mora da znači priznanje, oni bi bili srećni kada bi to postojalo. Mi to ne možemo da učinimo, ali oni traže nešto što bi značilo da to sve može da funkcioniše, da ne postoje veliki problemi u budućnosti", rekao je Vučić.

Na sve to, dodaje, "moje je da im kažem da time što neke od država članica govore, time što govore predstavnici Prištine – u stvari teraju Srbiju od stola".

"Govore samo da je jedino moguće priznanje. Ako je to tako, onda nemojte ni mi vas da mučimo, ni vi nas, jer se takav način neće dogoditi. Srpska strana traži da to bude sporazum u kojem obe strane neće biti zadovoljne, ili kojim će obe biti pomalo zadovoljne, a to da jedna strana dobije sve u skladu sa interesima najmoćnijih zapadnih zemalja, a druga strana da ne dobije ništa – to nije moguće, to nije realno i to se neće dogoditi", istakao je Vučić i dodao da je to rekao i Hanu i svima drugima.

Naveo je da je bilo onih koji su na njegovo "Ako je to to – hvala i doviđenja", rekli doviđenja i poručio: "Pa kažite nam to, nema nikakvih problema, samo nam to kažite."

"I kažite vi iz Prištine da nećete dijalog, nego hoćete ucene, a kažite i vi drugi da takođe nećete dijalog, nego hoćete ispunjavanje svojih političkih ciljeva i interesa", dodao je predsednik.

Na pitanje da li je Johanes Han pomenuo reč priznanje, Vučić je rekao da to nije slučaj i da je Han "normalan, racionalan i vrlo ozbiljan čovek" i da vrlo dobro zna koliko je to teško pitanje za nas, kao što nije lako pitanje ni za Prištinu.

Pohvale za srpske ekonomske mere

Vučić je naveo da ne može da govori o tome šta se pričalo na zatvorenom skupu "Evropa u svetu iz ugla Zapadnog Balkana", ali da je jedini iz regiona imao priliku da govori pred predsednicima i premijerima mnogih država.

"Govorio sam o našem odnosima i sa Prištinom, o situaciji u regionu, miru i stabilnosti na evropskom putu Srbije, o problemima sa kojima se suočavamo na dnevnopolitičkom nivou", rekao je Vučić.

Dodao je da su svi mnogo više optimistični što se tiče ekonomije, te da su neki od učesnika pohvalili i srpske ekonomske mere i govorili o značajnom smanjenju nezaposlenosti. Dodao je da mu je drago što ga opozicija pominje, poručio im da nastave da rade svoj posao, a da na kraju narod glasa za rezultate i za najbolje.

"Dobro je da barem imaju neku inspiraciju. Nadam se da će početi da ustaju rano, ležu kasno. Biće to dobro za njih, ostvariće bolje rezultate", rekao je Vučić.

Kako kaže, nema pojma šta pričaju niti o čemu govore. Time se, dodaje, ne bavi, niti to vidi.

"Mislio sam da me moji najbliži ponekad pomenu, ali ako me oni pominju češće, hvala im. Neka oni rade svoj posao, na kraju narod glasa za rezultate i glasa za najbolje", poručio je Vučić.

"To više nije tema u Srbiji, a pre četiri godine bila je tema broj jedan. Danas je životni standard glavna tema i mislim da ljudi vide da se i po pitanju plata i penzija ostvaruje ono što smo govorili – očekujem između 425-435 evra, a do kraja godine i početkom sledeće godine očekujem da prosečna plata bude nešto blizu 500 evra, kao što smo i rekli", rekao je Vučić.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво