Potpisnici inicijative za ukidanje Specijalnog suda na "crnoj listi" više zapadnih zemalja

Poslanici kosovske skupštine, njih 43 potpisnika inicijative za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK, stavljeni su na "crnu listu" više zapadnih zemalja i neće moći da dobiju vize za putovanje. Natalija Apostolova: Ukidanje Specijalnog suda čini Kosovo nepouzdanim partnerom.

Prištinski portal Gazeta Ekspres piše, pozivajući se na diplomatske izvore, da je reč o, kako se navodi, "državama prijateljima Kosova".

Inicijativa je pokrenuta krajem prošle godine i nakon više pokušaja da bude stavljena na dnevni red kosovske Skupštine, u ponedeljak je, ipak odlučeno da ona bude prosleđena vladi Ramuša Haradinaja, koja treba da zuauzme stav o tome pre odlučivanja u Skupštini.

Portal navodi da su na "crnoj listi" svi poslanici potpisnici inicijative.

Inicijativa je pokrenuta na osnovu peticije veterana i bivših pripadnika tzv. OVK.

Ova inicijativa je, inače, naišla je na žestoke kritike ambasadora zemalja Kvinte, a posebno američkog ambasadora Grega Delavija, koji je kosovske lidere upozorio da će se, ukolio Specijalni sud bude ukinut, oni suočiti sa ozbiljnim posledicama. 

Apostolova: Ukidanje suda čini Kosovo nepouzdanim partnerom

Šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova rekla je da Unija vidi inicijativu za ukidanje Specijalnog suda kao pokušaj otkazivanja međunarodne obaveze koju je kosovska skupština ratifikovala pre dve godine.

"Zbog toga, to ostavlja negativan utisak o Kosovu kao partneru koji ne ispunjava svoje obaveze. To ga čini nepouzdanim partnerom", istakla je Apostolova u intervjuu za KTV, prenosi Unmik u pregledu kosovske štampe.

Prema Apostolovoj, Specijalni sud ima veoma važan mandat i treba da tretira individualnu odgovornost pojedinaca osumnjičenih za stravične zločine.

"Sud je ustanovljen za Kosovo jer će društvo i institucije dokazati da su održive i jake samo ako se suoče sa prošlošću", naglasila je Apostolova.

Ona je iznela očekivanje da Specijalni sud neće biti ukinut.

Vera u kosovske pravosudne organe može biti obnovljena ako se okonča praksa nepotizma i političkih imenovanja, zaključila je Apostolova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво