Priština traži podatke Tužilaštva o ubistvu Ivanovića

Kosovski organi uputili su dve zamolnice Tužilaštvu za organizovani kriminal Srbije tražeći određene podatke u sklopu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, rekla je za RTS ministarska pravde Nela Kuburović i dodala da će tužilaštvo svakako odgovoriti.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je Priština uputila dve zamolnice Tužilaštvu za organizovani kriminal Srbije tražeći određene podatke u sklopu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".

"Tužilaštvo će svakako odgovoriti", rekla je ministarka i dodala da je od Prištine stigao pismeni odgovor na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal da su spremni da dostave sve podatke koje prikupe u predistražnom postupku o ubistvu Ivanovića.

Dostaviće, kako su pismeno obećali, i zapisnik sa uviđaja.

"Za sada nemamo nikakve informacije od strane kosovskih organa, niti je dostavljen bilo koji dokument", zaključila je Kuburovićeva. 

O ustavnim amandmanima

Srbiju ove godine očekuje izmena Ustava u delu koji definiše način izbora nosilaca pravosudnih funkcija. Ministarstvo pravde objavilo je "Radni tekst" ustavnih amandmana o kojima će javna rasprava trajati do 8. marta.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je Ministarstvo pravde izdalo prvu radnu verziju teksta na amandmane budućeg Ustava Srbije koji je urađen u skladu sa našim obavezama iz Akcionog plana za poglavlje 23, a odnosi se na postupak izbora nosilaca pravosudnih funkcija na taj način da treba da se isključi zakonodavna i izvršna vlast u postupku izbora sudija, predsednika sudova i javnih tužilaca.

To je upravo ono što smo postigli, a sve u skladu sa preporukama i Venecijanske komisije i Konsultativnog veća sudija Evrope, kao i Komiteta ministara i sada imamo predlog Ustava gde Skupština i Vlada više ne učestvuju u postupku ni predlaganja kandidata, niti izbora sudija, predsednika sudova i zamenika javnih tužilaca, objasnila je ministarka. 

Jedina nadležnost Narodne skupštine je, kako kaže, ostala u postupku izbora vrhovnog javnog tužioca, istakla je ministarka pravde.

"Ustav se ne može tumačiti na prvo čitanje" 

Kuburovićeva kaže da se Ustav ne može tumačiti na prvo čitanje. "Mislim da treba pažljivo pročitati šta je navedeno, da se prate preporuke Venecijanske komisije i Ministarstvo pravde je prilikom objavljivanja radnog teksta za svaki amandman koji smo naveli dalo obrazloženje iz preporuka Venecijanske komisije koje nas obavezuje kada je reč o donošenju Ustava", kaže Kuburovićeva.

"Ono što je suština jeste da Komisija preporučuje da se uspostavi ravnoteža između članova koje biraju sudije i članova koji dolaze iz reda pravnika i preporuka je da ih bira Narodna skupština jer samo na taj način može da se obezbedi demokratski legitimitet saveta koji treba da vodi računa o nezavisnosti sudija i da vodi računa o postupku njihovog izbora, napredovanja kao i o njihovoj odgovornosti", rekla je Kuburovićeva.

Govoreći o odnosu broja tužilaca i pravnika u VSS i VST, Kuburovićeva kaže da više nemate u Visokom savetu sudstva ni ministra pravde ni predsednika Odbora za pravosuđe iz Skupštine. 

Pravnike će birati Narodna skupština 

Reč je isključivo o pravnicima koje će birati Skupština, a budući Zakon o VSS utvrdiće koji su to kriterijumi na osnovu kojih će se birati istaknuti pravnici. Preporuka je, kako kaže, da to ne mogu da budu poslanici Skupštine, tako da će Ministarstvo pravde pratiti i tu preporuku.

"Suština jeste da se oni biraju na pet godina, mandat traje duže nego što je to mandat narodnih poslanika. S druge strane, da bi izabrali predstavnike koji dolaze iz redova istaknutih pravnika, potrebna je kvalifikovana većina u Skupštini, to su tri petine, što znači da će u velikom broju slučajeva morati da dođe do pregovaranja između vladajuće većine i opozicije kako bi se izabrali predstavnici u VSS", kaže Kuburovićeva.

Sam položaj tužilaštva i suda ne može da se izjednači u skladu sa preporukama, kaže ministarka.

"Sudije nisu u manjini ukoliko imate ravnomerni broj članova, pet sudija koje biraju sudije i pet članova istaknutih pravnika koje će birati Skupština, tako da ne vidim na koji način je postignuta većina u korist nekog drugog", istakla je ministarka.

Ako se pročita nacrt koji smo objavili, ni u jednom amandmanu se ne pominje ime Pravosudne akademije, kaže Kuburovićeva. 

Neophodna polazna obuka 

Suština je da neko ko se prvi put bira za prvostepene organe, odnosno prvostepene sudove i javna tužilaštva treba da ima polaznu obuku, to je jedan od uslova na koji nas obavezuje Akcioni plan za poglavlje 23, rekla je ona.

"To znači da mora da prođe odgovarajuću obuku da bi mogao da stupi na sudijsku funkciju, da li će obuka biti pre samog konkursa ili će nakon konkursa dati odgovarajuće vreme da položi odgovarajuću obuku – to će biti rešeno naknadno zakonima koji moraju da se donesu u skladu sa novim Ustavom Srbije, ali to nije rešenje koje je izmislila Srbija", kaže Kuburovićeva.

Četiri okrugla stola biće do 8. marta, ono što bude rezultat javne rasprave biće upućen Venecijanskoj komisiji na mišljenje, kazala je ministarka pravde. 

"Ukoliko dobijemo zadovoljavajuće i pozitivno mišljenje od strane Venecijanske komisije tokom juna, verujem da predlozi i amandmani mogu do kraja godine da se nađu na dnevnom redu", zaključila je ministarka Kuburović.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи