Jevtić: Vučićeva poseta KiM pravovremena, smirila tenzije

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ističe da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM nakon ubistva Olivera Ivanovića bila pravovremena, kao i da je smirila tenzije i unela mir.

"To je bila dobra rekcija i odluka predsednika Srbije, iako teška zbog bezbednosti. Odmah je došao da razgovara sa svima, sa svim političkim predstavnicima i narodom na KiM", rekao je Jevtić gostujući u emisiji Upitnik na RTS-u.

Kaže da je većina njih govorila o realnom životu, a manje o politici.

Ističe i da pad kosovske vlade i novi izborni proces na KiM ne bi bilo rešenje u ovoj situaciji, pošto bi to koristilo samo onima koji žele da unesu nemire i napadaju Srbe.

"Svaka naša odluka biće u interesu stabilnosti i mira", poručio je Jevtić.

On upozorava da je ubistvo Olivera Ivanović zločin koji može da ima opasne posledice, kao i da je to, možda, nakon pogroma 2004. godine najteži događaj za Srbe na KiM.

Naglasio je, takođe, da je važno zbog porodice Ivanovića, ali i zbog Srbije, da se sazna ko je i zašto ubio Olivera.

Jevtić naglašava da je ubistvo Ivanovića za sve bio šok i da svako ko javno nastupa ne treba da iznosi informacije koje bi mogle dodatno da pogoršaju situaciju na KiM, kao što je upiranje prstom i izvlačenje zaključaka, što su pojedini radili.

Kaže da je kao član kosovske vlade tražio da se dozvoli predstavnicima države Srbije da se uključe u istragu, jer to može da doprinese pomiranju.

Prema njegovim rečima, ako budemo razmenjivali informacije brže ćemo doći do odgovora.

"Ovo nije događaj na kome treba politizovati niti jeftine političke poene".

Jevtić je rekao da i da to ubistvo treba da bude opomena za srpski narod i da mora da se spreči svaki dalji pokušaj destabilizacije, kao i da cilj treba da bude mir i stabilnost, jer jedino to može da doprinese da Srba bude više na KiM.

Rekao je i da je povratak uzurpirane imovine jedna od najvećih prepreka za povratak Srba i da se zato priprema mehnizam koji će biti obavezujući i da za sada postoji saglasnost kosovske vlade po tom pitanju.

Reč je formiranju posebnog "panela", kako navodi, koji će se samo time baviti.

"Sve procedure za sada smo završili i doći će do izglasavanja ovog predloga unutar međuministarske komisije za povrataka i kasnije na vladi i automatski će to telo moći da počne sa radom. Cilj je da sve slučajeve uzurpirane imovine iz opštinskih sudova ili gde god se nalazi prebacimo na taj panel koji će to brže rešavati", naveo je Jevtić.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво