Izmene Ustava – sudije i tužioce bira struka, a ne Skupština

Parlament više nema nikakvu ulogu u izboru sudija i zamenika javnih tužilaca. Ostaje nadležan jedino prilikom izbora vrhovnog državnog tužioca. To za RTS, kao najvažnije u radnoj verziji ustavnih amandmana, izdvaja ministarka pravde Nela Kuburović. Objavljivanjem radne verzije na sajtu Ministarstva, započinje drugi krug javne rasprave o izmenama Ustava, koji će trajati do 8. marta.

Predsednika Vrhovnog suda Srbije ubuduće bira isključivo Visoki savet sudstva. Ukinut je i takozvani probni mandat, odnosno izbor sudija i zamenika javnih tužilaca na trogodišnji mandat, što je bila glavna primedba da se time potire nezavisnost sudija, objašnjava za RTS ministarka pravde.

"Izmenjen je i sastav Visokog saveta sudstva, gde više ministar nije član Saveta, predsednik Odbora za pravosuđe Narodne skupštine takođe nije član Saveta, ostaje da članove Saveta biraju isključivo sudije kada je reč o predstavnicima sudija. Ima pet članova i pet članova koje predlaže Narodna skupština iz reda istaknutih pravnika", objašnjava ministarka pravde Nela Kuburović.

To, kako kaže, znači da ovog puta sudije sami sebe biraju, Narodna skupština više nema nikakvog uticaja kada je reč o predlaganju članova Visokog saveta sudstva iz reda sudija.

To je korak unazad u odnosu na dosadašnja rešenja, kaže predsednik Visokog saveta sudstva.

"Kad se detaljnije pogleda sastav VSS, pet članova i dalje bira Narodna skupština. Mislim da je pravo rešenje da sudije biraju sudije. Postoji zaista opasnost da sudije odlučuju ko će biti sudija. Ali sada postoji još veća opasnost da odlučuju oni koji su izabrani ispred Narodne skupštine", smatra Dragomir Milojević, predsednik Visokog saveta sudstva.

Ministarka pravde odgovara da potpuni izbor sudija od strane sudija gotovo nigde u Evropi ne postoji.

"Mi smo se rukovodili standardima koji postoje u zemljama u regionu i preporukama Venecijanske komisije", dodaje Kuburovićeva.

Dobra vest je da smo radnu verziju predloga nacrta izmena Ustava dobili, i da je iz Visokog saveta sudstva odstranjen uticaj izvršne vlasti, kažu u Jukomu. Nezadovoljni su što će, iako nije u nacrtu, ulogu dobiti Pravosudna akademija.

"To može, naročito kada nema garancija za nezavisnost ove akademije kada nije u samom Ustavu, imati ulogu u odabiru kadrova onih koji će biti i u sudovima i u tužilaštvima", napominje Milan Antonijević iz Jukoma.

Sve zemlje u regionu imaju obaveznu inicijalnu obuku kada je reč o izboru sudija u prvostepene sudove, odgovara ministarka i poziva sve zainteresovane da daju komentare.

Tek posle javne rasprave koja će trajati do 8. marta, i to u oviru četiri ili pet okruglih stolova, konačan tekst nacrta ide u Venecijansku komisiju, na čijem dnevnom redu bi trebalo da bude već u maju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво