Slovenija podržava Srbiju u procesu evrointegracija

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Slovenije Vladimir Gasparič razgovarali su o bilatralnim odnosima dve zemlje, procesu evropskih integracija Srbije, predstojećoj zajedničkoj sednici dve Vlade, stanju u Evropskoj uniji i odnosima u regionu.

Ministarka je zahvalila na podršci koju Slovenija pruža Srbiji u procesu pristupanja i na dugogodišnjoj tehničkoj pomoći slovenačkih eksperata u procesu pregovaranja.

Jadranka Joksimović informisala je Gaspariča o aktivnostima Srbije u nastavku procesa evrointegracija. Očekuje da će tokom bugarskog predsedavanja EU, a kroz otvaranje novih poglavlja, biti primećene i valorizovane aktivnosti koje naša država sprovodi na evropskom putu. 

Sagovornici su, kako je saopšteno, razgovarali i o predstojećoj zajedničkoj sednici Vlada Srbije i Slovenije - koja će biti održana početkom februara u Ljubljani, i temama koje će biti na dnevnom redu.

Ministar Joksimović naglasila je da je za nas od izuzetnog značaja nastavak i intenziviranje koordinacije Srbije i Slovenije u okviru evropskih makroregiopnalnih strategija - posebno Dunavske. 

U tom smislu najavila je zajedničku inicijativu Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u vezi bolje i dublje koorinacije Dunavske strategije sa slovenačkom stranom. 

Joksimović i Gasparič saglasni su da je saradnja u regionu preduslov razvoja i napretka. Istakli su i da se stabilnost regiona odražava i na stabilnost Evrope.

Ambasador Gasparič informisao je Jadranku Joksimović i o trenutnom statusu sprovođenja arbitražne presude vezane za granični spor Slovenije i Hrvatske, čime Ljubljana nije zadovoljna. 

Joksimović je istakla da je naš principijelan stav poštovanje odluka relevantnih međunarodnih instanci. 

Ambasador Vladimir Gasparič ocenio je da reforme koje se u Srbiji sprovode daju rezultate. On je potvrdio da će Slovenija nastaviti da podržava proces evropskih intgeracija Srbije koja je prepoznata kao pouzdan i aktivan partner EU. 

Gasparič je podsetio da Slovenija podržava proširenje EU. Takvi stavovi, prema njegovim rečima, potvrđuju da je region jedan od prioriteta spoljne politike Slovenije, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво