Brisel radi na nastavku dijaloga Beograda i Prištine

EU radi na nastavku tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. Radimo da do novog sastanka dođe što je brže moguće, jer je to u interesu obe strane, kažu u Briselu za "Tanjug".

Još od prošle nedelje je EU u stalnim kontaktima sa Beogradom i Prištinom kako bi se što pre nastavilo sa sastancima tehničkih timova koji su prekinuti 16. januara zbog ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

"Što se tiče EU, i jedna i druga strana su i dalje u obavezi, koju su same preuzele, da učestvuju u dijalogu", navode evropski diplomatski izvori.

Na konstataciju Tanjuga da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio da se "dijalog nastavlja ako se dođe do informacija ili rasvetli slučaj ubistva Olivera Ivanovića", u diplomatskim izvorima u Briselu navode da je stav EU jasan i da se nije menjao.

"EU pozdravlja direktnu komunikaciju koju su telefonom imali predsednici Vučić i Tači i njihov dogovor da se dijalog nastavi i dalje normalizuju njihovi odnosi. Nastavak dijaloga po svim pitanjima od zajedničkog interesa je jedni put kojim se može osigurati trajna stabilnost na Kosovu, u Srbiji i celoj Evropi", izjavila je prošle nedelje portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič za Tanjug.

U Briselu naglašavaju da je poznato da će 2018. godina biti važna za evrointegracioni proces celog regiona Zapadnog Balkana.

"Poznat je 'raspored' za ovu godinu i vremena nema za gubljenje", kažu za Tanjug u izvorima bliskim Evropskoj komisiji.

U Briselu dodaju da se dijalog upravo zato mora nastaviti što je pre moguće, dok se radi na istrazi ubistva Olivera Ivanovića, gde su, kako navode u EU, uključeni istražni timovi obe strane, uz podršku i nadgledanje evropske misije Euleks na Kosovu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво