Tači i Sejdiu u nevolji

Kosovska opozicija zatražila je ostavku vlade i zakazivanje hitne sednice parlamenta, kako bi se definisao odgovor na odluku Saveta bezbednosti UN da podrži plan šefa svetske organizacije, kojim se otvaraju vrata raspoređivanju Euleksa, ali samo u sredinama u kojima većinu čine Albanci. Masovne demonstracije najavljene za 2. decembar. Fantomska vojska preti Srbima i međunarodnim zvaničnicima.

Odluka Saveta bezbednosti UN da podrži plan u šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki-muna i neodlučnost predsednika Fatmira Sejdiua i premijera Hašima Tačija da narodu objasne šta takav razvoj situacije znači, izazvali su buru na kosovskoj političkoj sceni, koju je dnevnik "Koha Ditore" nazvao "zemljotresom".

Neodlučnost lidera kosovskih institucija, na najbolji način iskoristio je opozicioni vođa Ramuš Haradinaj koji je vladu optužio za "poraz" na sednici Saveta bezbednosti UN i istakao da je uveren da su i Tači i Sejdiu potpuno svesni činjenice da usvajanje Banovog plana predstavlja uvod u podelu Kosova.

Njegov stav podržali su brojni lokalni analitičari, koji su ocenili da su UN izvele legalnu podelu Kosova, pre svega jer se u Prištini očekivalo da je otpor Tačija i Sejdiua prema planu šefa UN proizvod jasne podrške zapada, pre svega Amerike.

Stoga je glas podrške planu UN, zamenice američkog ambasadora pri svetskoj organizaciji Rouzmari Di Karlo, sa priličnim šokom primljen u Prištini, koja se, svega nekoliko dana ranije, našla na meti oštrih kritika EU zbog izrazito nekonstruktivnog stava prilikom definisanja modaliteta za legalizaciju početka raspoređivanja Euleksa.

Hitna sednica parlamenta, demonstracije, nova vojska

Haradinaj je, takođe, zatražio hitnu sednicu kosovskog parlamenta na kojoj bi bila definisana platfoma za buduće akcije, a nekoliko organizacija, poput pokreta za samoopredeljenje "Vetevendosje" i veterane Oslobodilačke vojske Kosova najavili su masovne demonstracije za 2. decembar, kada i zvanično počinje rad Euleksa.

Petnaestak organizacija najavilo je da će protestovati protiv rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, Banovog plana u šest tačaka i srpskih instutucija, čiji je rad, kako smatraju, odlukom najmoćijeg tela svetske organizacije legalizovan.

Kasno noćas Tači je, ipak, ponovio da je plan UN neprihvatljiv, ali da će raspoređivanje Euleksa biti rado prihvaćeno.

"Stav institucija je nepokolebljiv. Plan od šest tačaka je neprihvatljiv. Ugrožavanje suvereniteta Kosova neće se tolerisati u bilo kojim okolnostima i po bilo kojoj ceni. Imamo punu podršku od relevantnog međunarodnog faktora i SAD, EU i NATO. Euleks će biti razmešten po celoj teritoriji Kosova i jedino raspoređivanje Euleksa sprečava najgore", rekao je Tači.

Dodatni pritisak na vlasti u Prištini, ali i na lokalne Srbe i predstavnike međunarodne zajednice, proizvod je pojavljivanja fantomske "Armijer republike Kosovo", koja je preuzela odgovornost za nedavni napad na kancelariju EU Prištini i zapretila novim akcijama, ukoliko Banov plan bude sproveden.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи