Vučić: Neće nam dozvoliti ulazak u EU bez rešenog pitanja granica

Put u Evropsku uniju vodi i preko jasnog definisanja naših granica, a oko takvih pitanja moguć je i referendum, izjavio je predsednik Srbije. Odgovor na pitanje koga je najviše pogodilo ubistvo Olivera Ivanovića upućuje na motive i moguće nalogodavce, kaže Vučić.

Vučić je, u emisjiji "Ćirilica" na TV Hepi, govoreći o evrointegracijama, rekao da Srbiji "neće dozvoliti ulazak u Evropsku uniju bez jasno rešenog pitanja granica".

"Kako ćemo da ga rešimo, to je druga stvar. Hoćemo li da ga rešavamo ili nećemo? Narod će svakako na nekom referendumu morati da kaže šta misli o tome", naveo je Vučić.

Predsednik je primetio da je novi francuski ambasador rekao ono što je poznato – da će Srbija morati da sklopi pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, a to predviđa da ima rešeno pitanje granica.

On sam, istakao je, svakako neće bežati od toga da kaže šta je najmanje loše rešenje.

"Jer, dobrog rešenja nema", rekao je srpski predsednik i dodao da će za dva do dva i po meseca reći šta je to što on misli, a ako narod ne bude mislio tako, to će, kaže, biti poraz njegove politike.

Mi moramo pokušati da to rešimo, naglasio je." Imamo težak problema da niko ne želi da preuzme na sebe ništa. Toma Nikolić i ja, pa čak i Šešelj nije imao ništa protiv toga, podržali smo donošenje Ustava 2006. godine iako smo bili opozicija, ali smo imali državnotvorni pristup. Ovi danas neće da razgovaraju o Ustavu, niti o nijednoj ozbiljnoj temi, zato što ne znaju šta bi rekli", rekao je i primetio.

"Svi misle 'ti, Vučiću, završi to, mi ćemo ti odrubiti glavu, a u sebi ćemo govoriti – hvala bogu da ne moramo da se bavimo time'", primetio je Vučić.

Podsetio je da mu je i u Lapljem Selu gospođa Vulićević rekla – "samo, sine, ne potpisuj ništa", kao što mu i njegov otac govori.

"Ja ga pitam 'a šta misliš ti, jel' mora neko da donese neku odluku u ovoj zemlji". To "ne potpisuj, beži, i prebacuj na sve druge" nije odgovorna politika , rekao je predsednik.

Rekao je da smo imali tu situaciju da se ne potpisuje i ne donose odluke.

"A znate li šta smo mi sve dobili i kupili vremena i mira Briselskim sporazumom?", zapitao je Vučić.

Vučić je naglasio da moramo da se dogovaramo šta ćemo učiniti u budućnosti i da od sukoba sa Albancima "nema vajde i sreće".

"Nisu oni jači od nas, ni neki drugi, ali mi i ne treba da budemo jači, već bogatiji, uspešniji, da brže grabimo i pristižemo one koji su ispred nas, da imamo više stranih i domaćih investicija", istakao je Vučić.

O ubistvu Ivanovića

"Hajde da vidimo motive. Ne računajući Ivanovića i njegovu porodicu, to je direktan pucanj u Srbiju, samo dva dana pre toga ja saopštavam da nemamo nijedno etnički motivisano ubistvo na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić u emisiji "Ćirilica" na TV Hepi.

"To je bio direktan pucanj u Srbiju, da se preuzme sever, da se unese trajna nesigurnost u naš narod na Kosovu i Metohiji i da se unesu nove podele, problemi i nestabilnost u Srbiji", ocenio je predsednik Vučić.

Neki su, kaže, mislili da je sad bila prilika, posle ubistva Olivera Ivanovića, da "raščiste" sa severom Kosova, odnosno da izvrše tihu okupaciju severa Kosova i Metohije i da uđu sa jedinicama ROSU, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da Srbija to nikada neće dozvoliti Prištini i sponzorima kosovske nezavisnosti.

"Njihov cilj, onih koji su stvarali takozavno Kosovo, nesumnjivo jeste da uđu na sever po svaku cenu i na svaki način, jer time prestaje svaki razlog za bilo kakve razgovore o bilo čemu", rekao je Vučić.

Onima koji su njega optužili, Vučić je odgovorio da je to bio sramno i mučno, i da nije od onih koji se krije, ćuti i moli da se ne objavi da su rekli da je ubica.

"Ja sam kriv što sam rekao da nisam ubica, nego sam tom čoveku pomogao. Da li će ikada o tome hteti da govori neko iz porodice to je njihova stvar. Pomagao sam mnogo", naglasio je Vučić.

Rekao je da oni koji govore da je on kriv nisu normalni, te ukazao da je Ivanovića i njegova suprugu viđao više puta u Vladi i Predsedništvu. 

"Mislim da nema nijednog drugog političkog lidera, a ne šefa države ili Vlade koji se viđao više sa članovima njegove porodice", naveo je predsednik.

Vučić je ukazao da on ne optužuje po istoj matrici druge, da ne insinuira da su Đilas, Tadić, Jeremić ubili Ranka Panića, oni koji su krili 15 dana da je čovek ubijen.

"Odakle vam takve ludosti?", upitao je dalje dodajući da postoje ljudi koji žele da se dočepaju para i stare vlasti u različitim sferama života i društva, a koji ne prezaju ni od čega.

Na priče o "crtanju meta" Vučić je upitao: "A kakve ste vi iz DS-a spotove emitovali o Tomislavu Nikoliću i svima nama, to značu da su mu stavili metu pet hiljada puta?"

Za njih je kazao da podržavaju one koji govore o njemu da je veleizdajnik, a kada ode na Kosovo i Metohiju da pokaže da to nije, onda je nacionalista ili za povratak fašizma.

"Mrze me zato što neću da dozvolim da sam ubica i lopov. Nisam ubica i lopov, nisam uzeo 500.000 za izbeglice da se registruju, kao što je to uradila Sanda Rašković Ivić, da ne govorim o stanovima UNHCR-a. Neću da vam dozvolim da radite to", podvukao je Vučić.

U vezi sa pričom da iza ubistva Ivanovića stoji Milan Rodojičić, Vučić je kazao da će, ako je on ubica, ili bilo ko drugi, biti uhapšen, ali da se za to moraju pronaći dokazi.

"Nisam spreman da donosim zaključke o počinjenju najtežih krivičnih dela na osnovu napisa novina i nečijih želja. Suviše je to ozbiljna kvalifikacija da bi neko smeo da se time igra", kritikovao je predsednik.

Neka Priština kaže ko je ubica 

Podsetio je da Priština ima efektivnu vlast pa neka kažu ko je ubica, dodajući da oni vode istragu, da neće da rade sa srpskim vlastima, već samo razmenjuju informacije.

"Neka oni pronađu ko je ubio Olivera. To je ključno pitanje. Ako oni kažu da je neko sa severa zato što je bio u sukobu, a zamislite koliko bi morao da bude iracionalan i glup, zato što bi svima bilo jasno na koga će sumnja da padne, biće uhapšen. Nemojte svi su krivi i odgovorni što nam se tako sviđa, jer bi se tako mogli dočepati beogradske kase. Sve se svede na pare koje bi u svoje bisage da strpaju", zaključio je Vučić. 

On je rekao da na severu nesumnjivo ima kriminala i korupcije i da u tom pogledu tamo svakako nije dobro stanje.

Država će, rekao je Vučić, naći način da se sa tim nosi, da reaguje na nivou centralne Srbije po prijavama koje dođu sa severa Kosova, naravno, ističe, ako nađe zakonita rešenja da se sa takvim stvarima nosi.

Moramo da se obračunamo sa našim kriminalom i korupcijom – pronaći ćemo mehanizme – neće biti uvek i sasvim dovoljni, ali će neki mehanizmi postojati.

Ali, pritom rekao je Vučić, moramo da budemo vrlo oprezni i obazrivi, da ne nateramo ljude da počnu da poštuju druge pravne sisteme i druge takozvane države.

broj komentara 94 pošalji komentar
(utorak, 23. jan 2018, 17:49)
anonymous [neregistrovani]

EU

Propadala su i veca carstva a ne EU,vremena se brzo menjaju (a i pedalj moga sela Amerika cela)

(utorak, 23. jan 2018, 16:49)
anonymous [neregistrovani]

pogledajte kako zive Hrvati. ..

Pozatvarali fabrike....roba iz Austrije i Njemacke preplavila trziste....
posla nigdje...pa put pod noge u Englesku i njemacku. ...itd...a poneki i u North America. ....

(utorak, 23. jan 2018, 16:47)
anonymous [neregistrovani]

Žurba

Zašto se zuri. Gospodin predsednik navalio sto pre da udje u nešto sto je pred pucanjem. I da traje trajace ne više od dvadeset godina. A onda? Šta onda? Živim u Italiji. Samoj Italiji nema budućnosti a kamoli nama u EU.

(utorak, 23. jan 2018, 16:39)
Миливоје [neregistrovani]

Датуми

ЕУ датуми и датумски оквири се не мажу на лебa.
Где толика журба?

(utorak, 23. jan 2018, 16:37)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo

poticem sa Kosova zivim u Austriji. EU nema buducnosti a mi hocemu da se prikljucimo. Narod se i ovde buni sto se vidi iz ovog novog glasanja za Austrijsku vladu. Narodu je i ovde dosta svega. Prva faza prikljucivanja EU je vec kod nas zavrsena time sto su nasa preduzeca stranim investorima prodata a plate se nisu povecale. I da udjemo u EU nas narod ne moze prvih 7 godina da ravnopravno radi. Cemu to. Zamisljeno je da se iskoriste zemlje sa nizim standardom sto je jevtinjija radna snaga i ulaganja veca dobit.  

(utorak, 23. jan 2018, 16:37)
anonymous [neregistrovani]

Ako je resavanje granica...

...samo i jedino na stetu Srbije,ne treba nam nikakva EU!
Ako treba da izgubimo delove teritorije na neposten i pristrasan nacin u arbitrazama,a deo naseg naroda na kraju zavrsi u "Velikoj Albaniji",tada nam pogotovo nece trebati takva EU koja bi to podrazavala!
Pogotovo nam ne treba EU koja ne bi podrzavala granicu sa RH,a koja bi isla sredinom plovnog toka r.Dunav!!!

(utorak, 23. jan 2018, 16:36)
anonymous [neregistrovani]

Island

Trebali bi uciti od Islandjana, iako bi oni mogli uci u EU za nekoliko sedmica oni to ne zele a samo ih je tri stotine hiljada.

(utorak, 23. jan 2018, 16:13)
anonymous [neregistrovani]

Поштујте владавину права

Ако се не поштује владавина права онда настаје правни циркус који се претвара у владавину "система вредности и Дивљег запада" која деценијама управља и разара и Србију и регион.
Ако смо суверена држава, Србија мора да стане на ноге тако што ће се вратити владавини права (ЕУ поглавља 23 и 24)
Кад је у питању статус КиМ, имамо:
1. Устав Србије
2. Рез. УН 1244 као једини међународно верификовани акт (који није противан Уставу Србије) и који мора да се поштује.
3. Бриселски споразум који је споразум у циљу олакшавања живота на КиМ и који исто мора да се поштује али док се или не сторнира или док се на правни начин не усагласи са 1. и 2. (Чак и из тог споразума ништа што је интерес Србије није испуњено од друге стране). 

(utorak, 23. jan 2018, 15:50)
Miki [neregistrovani]

Dosta je bilo

To je preskupa cena za ulazak u uniju koja se raspada.

(utorak, 23. jan 2018, 15:47)
Radivoje [neregistrovani]

Granica

Pa gdje to Srbija nema rijeseno pitanje granice?
Ako aludirate na Kosovo, sta je sa obecanjima sa svih strana da to nikad nece biti pitanje ulaska u EU!
Sjecam se dobro hvatanja svih optuzenih pred haskim sudom (koji su po ustavu branili svoju drzavu i svoj narod). Tad su nam svi, domaci i strani obecevali da pitanje Kosova nikad nece biti zahtjev za ulazak u EU. Vidi vraga, sad pak trebamo i Kosovo da predamo 'DOBROVOLJNO" za ulazak u raj. Jel taj narod dozivio amneziju ili sta vec???
Znam da nikad necete objaviti moj komentar jer na zalost ste cenzurisani, ali nema veze bar da ispustim sto mi je na dusi. Pozdrav Srbi i u pamet se....