SNS uskoro član Međunarodne demokratske unije

Sastanak lidera partija članica Međunarodne demokratske unije (IDU) održaće se u februaru, a Srpska napredna stranka mogla bi vrlo brzo nakon toga postati njen punopravni član, rečeno je na sastanku predstavnika te unije i internacionalnog sekretara Srpske napredne stranke Jadranke Joksimović.

"SNS, koja je trenutno pridruženi član Evropske narodne partije, koja okuplja najveći broj partija desnog centra iz zemalja EU, širi svoje međunarodno prisustvo apliciranjem za članstvo i u Međunarodnoj demokratskoj uniji (IDU) – organizaciji koja okuplja preko 80 partija desnog centra od Novog Zelanda, preko Australije, Kanade, SAD, i koja je zaista vrlo uticajna grupacija u međunarodnim odnosima", rekla je Jadranka Joksimović. 

Istakla je da bi punopravno članstvo u Uniji bilo od velike važnosti za SNS i za širenje kontakata "koji su na korist državi i našim interesima". 

SNS je danas imala tzv. "misiju upoznavanja" sa predstavnicima partija iz različitih država kako bi im predstavila svoj rad, ali i uopšte proces evrointegracija, spoljnopolitičku poziciju zemlje i ekonomsku politiku, navela je Joksimovićeva.

"Mislim da smo prepoznati kao izuzetno odgovorna stranka koja je pokazala svojim radom na vlasti da je spremna i za važne zadatke, ekonomske reforme, boljitak građana, jačanje vladavine prava, posvećenost dijalogu i miru i stabilizaciji u regionu", rekla je ona.

Da li će SNS postati punopravni član Međunarodne demokratske unije, odlučivaće se krajem februara, a generalni sekretar Međunarodne demokratske unije Kristijan Katner kaže da je u delegaciji sa njim došlo 11 predstavnika partija iz različitih zemalja kako bi proučili detalje rada stranke i politiku koju sprovodi.

Katner: Veoma smo optimistični i impresionirani 

Internacionalni sekretar Jadranka Joksimović je, kaže on, predstavila iscrpan izveštaj o svrhama pristupanja SNS Uniji, a region Zapadnog Balkana je, kako ocenjuje, važan deo Evrope čiji je Srbija centar stabilnosti.

"Mi kao Unija nemamo trenutno aktivnog partnera u Srbiji i bili smo zahvalni kada smo dobili prijavu predsednika Vučića", rekao je Katner dodajući da su u toku razgovori sa članovima stranke i da već "imaju predstavu o tome šta SNS radi i kakva uspešna politika je iza te stranke i predsednika Vučića".

"Veoma smo optimistični, impresionirani i čekamo da vidimo koje još detalje možemo da saznamo o stranci", ističe Katner.

U februaru će, najavio je, biti održan sastanak lidera partija i internacionalni sekretar Jadranka Joksimović i drugi članovi mogu tada ponovo da predstave slučaj izvršnom odboru Unije.

"Verovatno već sledeći dan potpisujemo Londonsku deklaraciju Međunarodne demokratske unije i SNS iz Srbije bi veoma brzo mogla postati punopravni član", zaključio je Katner.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво