Bugarska donirala Srbiji četiri miliona dinara

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov potpisali su sporazum kojim se Srbiji donira četiri miliona dinara bespovratne pomoći koji će biti namenjeni edukaciji lokalnih samouprava za bolje korišćenje evropskih fondova.

Jadranka Joksimović ističe da današnji sporazum demonstrira želju Bugarske da pomogne evropski put Srbije.

"Potpisali smo nešto više od četiri miliona dinara bespovratne pomoći kao deo razvojne saradnje. Nastojaćemo da kroz promociju i obuke vezane za poglavlje 22 koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih fondova, približimo potrebe lokalnih samouprava za bolje korišćenje evropskih fondova", rekla je Joksimović.

Navela je da će ministarstvo na čijem čelu se nalazi intezivno raditi na pripremi Srbije da na svim nivoima, nacionalnom, subnacionalnom, regionalnom, lokalnom bude spremna za veće korišćenje predpristupnih fondova EU koji su sada na nivou od 200 miliona evra bespovratnih sredstava godišnje.

"Ovo su važni projekti jer su vidljivi ljudima na lokalu. Taj novac se može koristiti za lokalnu infrastrukturu, startap kompanije, mala i srednja preduzeća, komunalnu infrastrukturu, zaštitu životne stedine...To je ono što građani zaista vide i osećaju kao mogućnost razvoja njihove zajednice i što, naravno, na kraju doprinosi razvoju cele Srbije", rekla je Joksimović.

Sredstva koja su danas stavljena na raspolaganje Srbiji, objašnjava ministarka, biće korišćena u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama kako bi se identifikovale potrebe za jačanje kapaciteta lokalnih samouprava i kako bi se u skladu sa tim definisali srednjeročni i dugoročni strateški ciljevi.

"Kada jedna zemlja postane članica EU njoj su na raspolaganju mnogi kohezioni i strukturni fondovi. Bugarska od 2014. do 2020. godine na raspolaganju ima 7,6 milijardi evra bespovratnih sredstava kao članica EU. Kako bi bili pripremljeni za trenutak članstva i da povučemo sredstva iz fondova mi sada moramo da započnemo ovaj posao", navela je Joksimović.

Ona je istakla da je značajno što se sporazum potpisuje sada kada Bugarska predsedava Evropskom unijom, jer će tako akcenat biti stavljen na politiku proširenja EU, kao i na zapadni Balkan.

"Očekujemo niz važnih koraka na srpskom putu u pristupnom procesu tokom bugarskog predsedavanja, jer je Bugarska naš važan sused, bilateralni partner i zemlja koja podržava politiku proširenja", rekla je Joksimović.

Vlajkov: Novi korak u podršci Bugarske 

Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov rekao je da Bugarska već nekoliko godina pruža podršku Srbiji kroz programe za razvoj i da je tokom 2017. godine za tu svrhu opredeljeno 600.000 evra.

"To je više od pola novca koje Bugarska ulaže u projekte u čitavom svetu. Za 2018. godinu biće izdvojeno 720.000 evra uključujući i ovaj projekat, a ova donacija je novi korak u podršci Bugarske na putu evropskog puta Srbije, ona je izraz poverenja i solidarnosti", rekao je Vlajkov.

On je izrazio uverenje da će ovaj projekat doprineti povećavanju adminstrativnih kapaciteta kako bi Srbija dobila sredstva iz fondova koji će doneti bolji život njenim stanovnicima.

"Mi kao susedna zemlja koja je prošla put koji vi prolazite, vrlo dobro razumemo sa čime se suočavate. Zahvaljujući sredstvima iz fondova koje je dobijala i pre pridruživanja EU i posle toga, Bugarska se modernizuje i najviše je smanjila razliku u životnom standardu u odnosu na druge članice EU", naveo je Vlajkov.

On je istakao da Srbija pokazuje posvećenost evropskom putu, te da je zato pomoć koju Bugarska pruža data od srca i sa puno poverenja.

"Ovo nije mnogo novca, ali je ovaj korak od velike važnosti jer dajemo od srca i pokazujemo svoju podršku vašoj državi na pregovornom putu", rekao je Vlajkov.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво