"Srbija za regionalnu saradnju i stabilnost"

Dalje unapređenje bilateralne saradnje sa SR Nemačkom je od posebnog značaja za Srbiju, rekla je premijerka Ana Brnabić na sastanku sa državnom ministarkom Bavarske Beatom Merk. Ističe da je Srbija pouzdan, odgovoran i predvidiv partner.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u razgovoru sa državnom ministarkom za evropske poslove i regionalne odnose Bavarske dr Beate Merk u Minhenu rekla da se Srbija zalaže za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i da će, kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner, nastaviti da radi na unapređenju regionalne saradnje i stabilnosti.

Premijerka Brnabić je upoznala državnu ministarku Merk sa aktuelnim političkim temama u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

"Srbija insistira na punoj primeni već dogovorenog u okviru Briselskog dijaloga, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala", naglasila je Brnabićeva, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke jako dobri. Brnabićeva je rekla da je dalje unapređenje bilateralne saradnje sa SR Nemačkom od posebnog značaja za Srbiju.

"Srbija je zahvalna Nemačkoj na pomoći i podršci u procesu evropskih integracija, jer je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj naše zemlje", naglasila je predsednica Vlade.

Ekonomski odnosi posebna tema

Posebna tema razgovara bili su ekonomski odnosi i ekonomska saradnja Srbije i Nemačke.

Nemačka je investirala više od 1,4 milijarde evra, a u više od 370 nemačkih kompanija u Srbiji zaposleno je oko 35.000 radnika.

"Nemačka je među vodećim privrednim i spoljnotrgovinskim partnerima Srbije i jedna od prvih pet investitora", istakla je Brnabićeva u razgovoru i dodala da smo posebno zainteresovani za povećanje nemačkih investicija, pre svega u oblastima infrastrukture, auto-industrije, energetike i poljoprivrede.

"Saradnja u oblasti digitalizacije posebno je značajna i na tome će dve zemlje raditi u narednom periodu", istaknuto je na sastanku.

Pored toga, Nemačka je i naš najveći bilateralni donator: od 2000. godine do danas odobreno je oko 1,6 milijardi evra razvojne pomoći u vidu bespovratnih sredstava i mekih zajmova.

Nastavak podrške u dualnom obrazovanju

Brnabić i Merk razgovarale su i o nastavku podrške Bavarske dualnom obrazovanju u Srbiji.

"Srbija posvećuje posebnu pažnju daljem jačanju saradnje sa nemačkim saveznim pokrajinama, jer je to najveći potencijal za unapređenje odnosa", naglasila je Brnabićeva i podsetila da je, tokom 2015. i 2016. godine, tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić posetio Baden-Virtemberg, Bavarsku, Hesen i Hamburg.

Premijerka Brnabić boravi u Minhenu, u okviru učešća na konferenciji "Digital, Life, Design".

Konferencija, koja je po oceni Ekonomista jedna od dve najvažnije inovativne konferencije u Evropi, okupila je oko 150 govornika i više od 800 učesnika po pozivu iz celog sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво