Haradinaj: Situacija na KiM stabilna, Meta obećao podršku

Predsednik Albanije Iljir Meta, koji danas boravi u Prištini, izjavio je da će njegova zemlja maksimalno podržati Prištinu na evropskom putu, a premijer Ramuš Haradinaj je ocenio da je bezbednosna situacija u južnoj srpskoj pokrajini stabilna, te da su bezbednosne institucije ozbiljno shvatile istragu u vezi sa ubistvom srpskog političara Olivera Ivanovića.

"Svi mehanizmi zakona i reda potvrđuju da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i mirna. Ubistvo Olivera Ivanovića ozbiljno su shvatile sve institucije – policija, istražitelji i obaveštajne službe u zemlji", rekao je Haradinaj.

Haradinaj tvrdi da nema upozorenja da bi situacija na Kosovu mogla biti destabilizovana.

"To je pokazala i poseta predednika (Aleksandara) Vučića, koja je protekla u dobroj atmosferi", rekao je Haradinaj.

Razumljivo je, dodao je, da se Priština suočava sa mnogobrojnim izazovima koji nisu međuetničkog karaktera.

"Čak i danas, u razgovoru sa predsednikom (Metom) rečeno je da smo svesni odgovornosti koje imaju posebno države na Balkanu i mi mislimo da je ranije rečeno da su evropske i evroatlantske perspektive Balkana ono što nas sve ujedinjuje. Verujem da neće biti oklevanja za napredovanje", rekao je Haradinaj.

Kao otežavajuću činjenicu za Prištinu, Haradinaj je naveo to što pet država članica EU nije priznalo kosovsku nezavisnost.

"Ne zaboravimo da je ovo velika prepreka u napretku. Činjenica da nismo priznati od pet zemalja članica EU znači da smo tretirani kao entitet, bez odgovarajućeg političkog identiteta kao nezavisne i suverene Republike, što je u suprotnosti sa stavom SAD", rekao je Haradinaj.

O strategiji proširenja EU 

Haradinaj je rekao da je predsednik Meta obećao punu podršku Albanije Prištini i njemu lično za rešavanje otvorenih pitanja koja će, kako je rekao, ojačati međunarodnu poziciju Kosova.

Meta, koji je rekao da je u Prištinu došao povodom obeležavanja godišnjice smrti bivšeg predsednika Ibrahima Rugove, rekao je da je sa Haradinajem razgovarao o strategiji proširenja Evropske unije, što je ocenjeno kao važno, ne samo za Albaniju i Kosovo, već i za sve zemlje regiona.

"Verujem da moramo učiniti sve u Albaniji i na Kosovu, kao i u drugim zemljama u regionu i pokazati da ispunjavamo naše obaveze na putu evropskih integracija. Što se tiče strategije proširenja važno je to uzeti u obzir u svim izveštajima o napretku. Tako će ceo region biti ohrabren...", rekao je Meta.

Drugi susret za kratko vreme 

Inače, ovo je drugi susret kosovskog premijera sa predsednikom Albanije za kratko vreme.

Haradinaj je, naime, nedavno boravio u Tirani, gde je dobio albanski pasoš.

Albanski pasoš Haradinaj je dobio neposredno nakon što je Ambasada SAD u Prištini odbila njegov zahtev za izdavanje američke vize.

Haradinaj je vizu SAD tražio nameravajući da putuje na Molitveni doručak u Vašington početkom februara.

Prištinski mediji objavili su tada da je Haradinajev zahtev odbijen zbog njegovog stava prema ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine koje je na Kosovu tokom rata počinila tzv. OVK.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво