Senator Kardin: Potrebna temeljna i transparentna istraga

Američki senator, demokrata Ben Kardin izjavio je, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da je to tragičan događaj i da mora biti obavljena temeljna i transparentna istraga zločina, ali da Beograd i Priština moraju ostati potpuno posvećeni dijalogu o normalizaciji odnosa.

"Mi želimo da ostanemo fokusirani na stabilnost u regionu, da postignemo napredak uprkos tom tragičnom događaju, koji, kao što sam rekao, mora biti temeljno i potpuno transparentno istražen", rekao je Ben Kardin u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Upitan da li smatra da postoji veza koja vodi ka Kremlju kad je reč o atentatu na Ivanovića, američki senator je kazao da SAD nemaju konkretne informacije o ubistvu.

"Zato pozivamo na potpunu transparentnost u istrazi tog atentata, ali nema nikakve sumnje u to da region mora preduzeti snažne korake da se zaštiti od ruskog uticaja", rekao je Kardin, koji je i autor nedavnog izveštaja senatskog Odbora za spoljnu politiku o sve snažnijem ruskom uticaju u regionu.

Govoreći o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine i o konstataciji britanskog lista "Obzerver" da je zajedno sa Ivanovićem umro i nastavak normalizacije odnosa, Kardin je kazao da ne želi da prihvati takav zaključak jer bi to značilo pobedu onih koji koriste teror za ispunjavanje svojih ciljeva.

"Ono što mi želimo jeste upravo suprotno tome - mi se zalažemo za to da se ostvaruje napredak u dijalogu između Kosova i Srbije", rekao je Kardin i dodao da je izuzetno važno da vođstvo Srbije i vladajuća elita na Kosovu ostanu posvećeni svojim sopstvenim nacionalnim i državnim interesima, a ne da podležu uticajima spoljašnjih igrača.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво