Kocijančič: Što pre nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Evropska unija pozdravlja dogovor predsednika Srbije Aleksandara Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa, a saradnja dve strane na istrazi ubistva Olivera Ivanovića biće važna za kosovsku policiju i istražne organe.

"EU pozdravlja direktnu telefonsku komunikaciju presednika Vučića i predsednika Tačija i njihov dogovor da se nastavi dijalog kome posreduje EU, odnosno da se dalje normalizuju odnosi", navela je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Naglasila je da je nastavak dijaloga po svim pitanjima koja su od zajedničkog interesa "jedini način da se osigura trajna stabilnost na Kosovu, u Srbiji i celoj Evropi".

Maja Kocijančič je ponovila da će kroz dijalog obe strane biti u mogućnosti i na napreduju u svojim EU integracionim planovima.

"EU radi na tome da se dijalog dve strane nastavi što je pre moguće", poručila je Kocijančič.

Ponovila je da je implementacija svega dogovorenog u dijalogu obaveza koju su obe strane prihvatile i koja će odrediti brzinu njihovog napretka na putu ka EU.

Na pitanje o saradnji Beograda i Prištine na istrazi ubistva Olivera Ivanovića u EU kažu da se "tragično ubistvo Olivera Ivanovića mora bez odlaganja istražiti, a počinioci izvesti pred lice pravde".

"Saradnja između organa nadležnih za sprovođenje zakona sa obe strane biće važna za uspeh kosovske policije i istragu koja se odvija u skladu sa dogovorom o pravosuđu i policiji postignutim u okviru dijaloga", izjavila je Kocijančič.

U Briselu navode da je ubistvo Olivera Ivanovića gnusan čin i da je istraga u cilju identifikacije počinilaca u toku.

Ponavlja se da su ovonedeljni tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine prekinuti kako bi se obe strane fokusirale na ovaj tragičan događaj.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 18. jan 2018, 22:02)
anonymous [neregistrovani]

Nema pregovora

Nema vise nikakvog pregovora !