Petrič: Ubistvo Ivanovića ugrožava dijalog

Atentat na Olivera Ivanovića ozbiljno je doveo u pitanje dijalog Beograda i Prištine, ocenio je nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

U intervjuu bečkom dnevniku Prese Petrič je rekao da ga je ubistvo Ivanovića posebno pogodilo.

"Upoznao sam Ivanovića u vrovatno najtežoj fazi kosovskog konflikta kao promišljenog čoveka, jednog od retkih na strani Miloševića koji se iskreno borio za rešenje sa albanskom većinom. Ne želim da spekulišem o pozadini ubistva, ali atentat je ozbiljno doveo u pitanje dijalog", objasnio je nekadašnji izaslanik EU za Kosovo.

Petrič je naglasio da je sada važno da se što pre otvorena pitanja u Briselu reše, kao što je status srpskih većinskih opština na severu Kosova.

Kada je reč o Specijalnom sudu za zločine OVK bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH rekao je da je u osnovi ispravno da se krivično gonjenje primeni i u slučajevima koji se tiču OVK.

Navodeći da je uvek podržavao Specijalni sud, Petrič dodaje da je važno je da se ograniči rad na eklatantne slučaje.

"Neophodno je pogledati kako se na Kosovu može pomoći da se uči iz grešaka prošlosti a da se od toga naprave nove legende", naglasio je Petrič.

Istovremeno je ocenio veoma pozitivnim rad Haškog tribunala i naveo da bi trebalo zamisliti šta bi se desilo bez tog suda.

"Da li bi Mladić, Karadžić ili čak Milošević bili privredeni pred sud?", kaže Petrič, dodajući da je, uzimajući u obzir principe na kojima je delovao, sud uzdrman.

"Premalo je jasno rađeno na tome ko snosi političku a ko vojnu odgovornost za ratne zločine. Na kraju su očekivanja bila preterana da se time može započeti proces pomirenja", zaključio je Petrič.

"Vučić vodi pametnu politiku prema BiH i na Kosovu"

Petrič smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi veoma pametnu politiku prema Bosni i Hercegovini i prema Kosovu.

"On je Milorada Dodika odgovorio od kršenja mirovnog sporazuma iz Dejtona", ukazao je Petrič u intervjuu bečkom dnevniku.

Na konstataciju da se Vučiću prebacuje da se ponašao veoma autoritativno, Petrič je rekao da je to "deo balkanske tradicije".

"Posebno u bivšim komunističkim državama vlada 'autoritativno iskušenje'. Mislim tu pre svega na mađarskog premijera Viktora Orbana. To iskušenje je na Balkanu veoma izraženo" rekao je Petrič.

Dodao je da mnogi građani, usled nedostatka demokratskih iskustava, pozitivno posmatraju praksu da snažna ličnost kontroliše državu, ekonomiju i bezbednosne službe.

Što se EU tiče on smatra da treba da se reformiše do te mere da može primati nove članice.

"Nakon bugarskog predsedavanja EU slede Austrija i Rumunija. Znam da će te zemlje, koje su pozitivne prema Balkanu, svoj fokus usmeriti na jugoistočnu Evropu", kaže Petrič.

Ukazuje da je EU u međuvremenu na Balkanu dobila, pored Rusije i Turske, "konkurenciju" i u Kini i Zalivskim zemljama.

Brisel mora biti svestan da Rusija želi da spreči dalja pristupanja Uniji, a Kina u članstvu zemalja Balkana vidi mogućnost da dobije pristup tržištu EU, dodaje Petrič.

"Obe - ni Rusiju ni Kinu - ne interesuju evropski principi", ukazao je on.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи