Vulin: Spremni smo da izvršimo naređenje vrhovnog komandanta

Pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane sa velikom budnošću i pažnjom prate sva dešavanja u našem okruženju i u stanju su da reaguju na bilo kakvo ugrožavanje naših prostora i bezbednosti građana Srbije, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u Raški, prilikom obilaska kasarne "Stefan Nemanja" u blizini administrativne linije.

Vulin je rekao da se, posle ubistva Olivera Ivanovića, ne može reći da je stanje mirno i redovno.

"Svi smo na velikom oprezu i danas smo tu da bismo se uverili u stanje i u borbenu gotovost naših jedinica i spremnost da reagujemo na svako ugrožavanje na ovom prostoru. Da se uverimo u našu sposobnost dana bilo kakve pojave koje bi mogle značajnije da ugroze bezbednost svih Srba bez obzira na to gde oni žive reagujemo", ističe Vulin.

Vojska Srbije je i materijalno i kadrovski spremna i osposobljena, dovoljno naoružana i opremljena da može da sprovede svako naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i državnih organa na odbrani naše teritorije, našeg ustavnog poretka, na odbrani mira i stabilnosti čitavog prostora, rekao je Vulin.

"Vojska Srbije je spremna da zaštiti svaki deo naše teritorije i dovoljno organizovana i pripremljena da svi građani Srbije mogu da budu apsolutno sigurni da mir i stabilnost ne mogu da budu ugroženi dok je Vojska Srbije ovde", dodao je on.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, bezbednosnu situaciju u zemlji ocenio je stabilnom.

"Izvršavamo redovne zadatke, pažljivo pratimo dešavanja u zahvatu administrativne linije u Kopnenoj zoni bezbednosti i preduzimamo sve potrebne mere da bilo kakvu pojavu ugrožavanja bezbednosti, pre svega građana Srbije, uočimo i da na najefikasniji način reagujemo. Na to nas posebno usmerava jučerašnji događaj, atentat na Olivera Ivanovića", ukazao je on.

Definitivno postoje organizovane manje ili veće grupe kojima nije stalo do mira i stabilnosti na ovim prostorima, kaže Diković i dodaje da su pripadnici snaga bezbednosti i Vojske su spremne da adekvatno odgovore i zaštite bezbednosti svih.

Vulin i Diković obišli su pripadnike Druge brigade Kopnene vojske u Kasarni "Stefan Nemanja" u Raški.

Nakon referisanja komandanta 21. pešadijskog bataljona, majora Živana Ikraša o stanju u jedinici, čelni ljudi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sastali su se sa predsednikom opštine Raška Ignjatom Rakitićem i sekretarom Raškog upravnog okruga Milojem Kundovićem.

Tokom obilaska, ministar Vulin je istakao da su danas imali priliku da obiđu 21. pešadijski bataljon koji nastavlja tradiciju slavne 37. motorizovane brigade koja se proslavila u odbrani Srbije od NATO agresije.

"Još jednom možemo da kažemo koliko smo ponosni na svakog pripadnika Vojske Srbije i onda, 1999. godine i danas. Koliko smo ponosni na 37. motorizovanu brigadu i njenog komandanta i svakog borca koji je tada stao na branik svoje domovine", rekao je Vulin.

Ubistvo Olivera Ivanovića mora biti rasvetljeno

Vulin je rekao da je od našeg najvećeg interesa da se ubistvo Olivera Ivanovića rasvetli, da se sazna ko je to uradio i da za to bude kažnjen, te dodao da mi ne molimo nikoga da učestvujemo u istrazi ubistva, već zahtevamo da se našim organima dostave svi podaci.

Na pitanje novinara da li jučerašnji atentat na Ivanovića ugrožava bezbednost u regionu, Vulin je rekao da je reč o strašnom zločinu koji je uznemirio ne samo Srbe na KiM, već i svako ljudsko biće i da je danas u Raški upravo zbog jučerašnjeg događaja.

"Kada doživite da usred bela dana bude ubijen čovek i da dočekate da se takve stvari ponavljaju i dešavaju, onda morate da budete uznemireni. Svi smo mi uznemireni, naravno, ali svi državni organi Srbije spremni su da urade svoj posao da se počinioci pronađu, da budu kažnjeni i da se ovo više nikad ne ponovi", rekao je Vulin.

On je istakao da mi ne molimo nikoga da učestvujemo u istrazi, već zahtevamo da se našim organima dostave svi podaci, da se Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje je nadležno za to monstruozno delo, dostave sve informacije i podaci, da možemo da radimo i da saznamo ko je ubio Olivera Ivanovića.

Dodaje da, ukoliko predstavnici međunarodne zajednice nisu u stanju to da urade, prepuste to nama.

"Onda priznajte svoj neuspeh, kao što niste bili u stanju, ili niste želeli, da saznate ko je ubio preko 1.000 Srba od trenutka kada je međunarodna zajednica preuzela odgovornost za život na prostoru KiM i za pravdu na tom području. Ako to niste u stanju da uradite, onda to prepustite nama, mi ćemo biti u stanju", rekao je ministar odbrane.

Vulin je naznačio da je od našeg najvećeg interesa da se taj monstruozni zločin rasvetli, da se sazna ko je ovo uradio, da zato bude kažnjen i da saznamo ko stoji iza ovoga.

"Srbija kao svoj najviši interes ima mir i stabilnost na prostoru KiM i zato ovo delo mora da bude rasvetljeno i kažnjeno", zaključio je Vulin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво