"Srbija će pred Savetom za ljudska prava UN predstaviti šta je urađeno"

Delegacija Srbije će sledeće nedelje pred Savetom za ljudska prava UN u Ženevi predstaviti izveštaj za treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda, a kako je najavila direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, biće govora o onome što je u prethodne četiri godine urađeno u pravosuđu, položaju nacionalnih manjina i medijima.

"Biće predstavljene aktivnosti koje Srbija realizuje u okviru Akcionog plana u okviru Poglavlja 23", rekla je Paunovićeva na pripremnom sastanku delegacije Srbije koja putuje u Ženevu.

Izveštaj je, navela je, jedan od mehanizama UN kojim se prati stanje ljudskih prava i napredak u toj oblasti u periodu od četiri godine. 

"Sve zemlje članice UN prolaze kroz ovakvu vrstu pregleda a Srbija već treći put zaredom učestvuje u tom ciklusu", kazala je Paunovićeva.

Sledeće nedelje, odnosno 24. januara, najavljuje Paunovićeva, delegacija Srbije će predstaviti ono što je urađeno u prethodne četiri godine i vodiće dijalog sa zemljama članicama UN koje će tada biti sali Saveta za ljudska prava.

"Ukazaćemo na ono što smo uradili u ovoj oblasti u proteklom periodu. Imamo obavezu i da se izjasnimo o preporukama na kojima smo radili iz drugog ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda iz 2013. godine", rekla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava dodajući da je to ono što će najviše zanimati Savet za ljudska prava UN.

Biće reči i o izveštaju nevladinih organizacija i izveštaju Zaštitnika građana, kaže, koji je dostavljen Savetu za ljudska prava, kao i o izveštajima Kancelarije visokog komesara UN. 

"Biće mnogo materijala i veliki broj učesnika u dijalogu, ozbiljan posao je pred delegacijom Srbije, ali verujem da ćemo taj posao uraditi na najbolji mogući način", istakla je Paunovićeva.

Delegacija Srbije se, prema njenim rečima, od polovine 2017. godine priprema za ovaj ciklus a ono što su izveštaji pokazali jeste jedan broj pitanja koji se tiču odnosa pravosuđa, položaja nacionalnih manjina i aktivnosti Tužilaštva za ratne zločine i rad u tom segmentu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво