Uskoro šatl-ambasador Japana za Zapadni Balkan

Zvanični Tokio odlučio je da imenuje specijalnog ambasadora koji će biti zadužen za zemlje Zapadnog Balkana, koje su na putu ka Evropskoj uniji, najavio je šef Odeljenja za medije i diplomatiju Ministarstva spoljnih poslova Japana, Norio Marujama koji je bio deo delegacije premijera Šinzo Abea u poseti Srbiji.

"Zvanično ambasador još nije imenovan. On će imati sedište u Tokiju i biće šatl-ambasador. Očekujem da će u narednih nekoliko meseci biti poznato ko će to biti", rekao je Marujama.

Na pitanje Tanjuga šta će tačno biti zadatak ambasadora na ekonomskom planu, Marujama kaže da je njegov glavni zadatak da identifikuje oblasti u kojima Japan može da pomogne šestorki, a da se potom pošalju eksperti.

"Japan ima znanje i kapacitete. Samo treba utvrditi koje su to oblasti, šta je kojoj zemlji potrebno, koji projekti. Smatramo da jugoistočna Evropa ima veliki ekonomski potencijal", kaže Marujama.

Premijer Japana Šinzo Abe izneo je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću inicijativu svoje zemlje koja se tiče uspostavljanja čvršćih veza sa regionom.

Marujama je istakao da konkretno Srbija ima visoko kvalitetnu radnu snagu što je veoma važno za japanske investirore i privrednike.

U tom kontekstu on je ukazao da je u sastavu japanske delegacije, koju je u Beogradu predvodio premijer Abe veliki broj velikih kompanija, ali ima i onih manjih startap kompanija.

Među njima su na primer "Micubiši", "Sumimoto", "Fukujama Transporting", "Džapan tobako" i druge.

Marujama je takođe precizirao da Japan snažno podržava opredeljenje Zapadnog Balkana za članstvo u EU, a da japanska incijativa treba da bude doprinos socijalnim i ekonomskim reformama u regionu, neophodnim na putu ka Uniji.

"Želimo snažnu Evropu zasnovanu na vrednostima koje delimo - demokratija, vladavina zakona, sloboda izražavanja", naveo je Marujama, primetivši da su sada te vrednosti pred velikim izazovima.

Marujama se osvrnuo i na bezbednosnu situaciju u oblasti Azije i Pacifika a povodom poteza Severne Koreje, istakavši da je reč o pretnji bez presedana i da to predsatvlja opasnost za čitav svet a ne samo za Japan.

"Savet bezbednosti UN usvojio rezolucije o sankcijama. Te sankcije se moraju primenjivati", zaključio je Marujama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи