Biografija Olivera Ivanovića

Oliver Ivanović, politički i humanitarni lider Srba sa Kosova i predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", bio je i državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za KiM. Oni koji su ga dobro poznavali, kažu da nije bio čovek koga su pretnje mogle da zaplaše i spreče da čini ono što je smatrao ispravnim.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće, Ivanović je bio predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo, odakle je smenjen 2001. godine.

Kada su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju. 

Od 2008. godine nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. 

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine. 

Ivanović je u avgustu 2015. godine je započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku. 

Prošle godine pušten je da se brani sa slobode.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba. 

Rođen je 1. aprila 1953. godine u porodici crnogorskog porekla u selu Rznić kod Dečana, a osnovnu školu i srednju mašinsko-tehničkog smera završio je tadašnjoj Titovoj Mitrovici.

Zbog želje da postane pilot upisao je Vojnu akademiju u Zagrebu, gde je počeo ozbiljno da trenira karate, da bi vrlo brzo stekao međunarodni ugled, te postao velemajstor, trener, a zatim i međunarodni sudija.

Nakon tri godine studija napustio je Vojnu akademiju, jer je ustanovljeno da ima urođeni oštećeni vid, vraća se na Kosovo gde je završio Mašinski fakultet.

Naknadno je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Bavljenje karateom uticalo je da usavrši znanje stranih jezika, pa je Ivanović govorio engleski, albanski i italijanski jezik.

Živeo je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je u braku i imao četiri sina.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 16. jan 2018, 22:26) - anonymous - Jelena [neregistrovani]

Oliver Ivanovic

Neka mu je laka zemlja.
Zarku i ostalim clanovima porodice najdublje saucesce.

(utorak, 16. jan 2018, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

Ivanovic

Dragi brate neka ti je laka crna zemlja!!Srbijo probudi se breeeeeeee.

(utorak, 16. jan 2018, 12:53) - Simon [neregistrovani]

saucesce

Večno mu carstvo Bože, svoj život je podredio borbi za opstanak i ostanak Srba na Kosovu.A Srbi treba da budu svesni situacije koja je na Kosovu, jer ovo je samo nastavak agonije koja se nastavlja uz aminovanje međunarodne situacije.Saučešće porodici, skupite snagu i sledite borbu junačkog sina Olivera!

(utorak, 16. jan 2018, 11:52) - anonymous Tarabić. [neregistrovani]

???????????????

Ako nisu mogli da ga osude, eto,bagra ga je ubila. Saučešće tvojoj porodici,kao i celom Srpskom narodu.

(utorak, 16. jan 2018, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

Briselski sporazum...

...Slava mu...a vi, Srbi u Srbiji, nekada ponosni narode, probudite se, samo, ako hocete.