Japan najveći donator Srbije

Od 1999. godine, Japan je Srbiji pomogao sa više od 500 miliona evra.

Mirno i zajedno. Te devize drže se kada su u teškoj situaciji oni sami. Tako se Japanci ponašaju i kada je reč o drugima. Kad je reč o Srbima, neretko i na srpskom.

Pomoć vojsci i narodu je stizala i pre 100 godina, tokom Velikog rata. Danas školama, vrtićima, bolnicama, popravnim domovima. Od 1999. kroz 207 projekata za osnovne potrebe i druge donacije.

Samo prošle godine poklonili su gotovo 900.000 evra.

"Sto odsto smo zamenili fasadnu stolariju i nešto unutrašnje stolarije. Ovo je prva veća donacija", kaže Jelena Ivanović, direktor OŠ "Nada Popović" iz Kruševca.

Tokom 2017. Vaspitno-popravni dom u Kruševcu je dobio donaciju od 60.386 evra u opremi i mašinama na kojima se obučavaju štićenici, navodi upravnik Doma Ivan Mijailović.

"Dobili smo mamograf 2011. za rad skrining mamografija i dijagnostičke mamografije", dodaje Marina Kostić, direktorka Doma zdravlja Kruševac.

Najviše donacija japanske vlade u niškom kraju bilo je u zdravstvu. Pomoć je išla Hitnoj pomoći, domovima zdravlja, Kliničkom centru.

"Donacije 250.000 evra. Najveća donacija bila je rendgenski aparat marke 'tošiba', dva pokretna inkubatora", napominje Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš.

Pomoć bolnicama, školama i drugim ustanovama stizala je i u druga mesta. Prestonica je prepoznatljiva po japanskim autobusima.

Japan je najviše bilateralno pomogao i posle poplava. Između ostalog, pomogli su nam da popišemo klizišta i unapredimo zaštitu od nepogoda.

Srbija pomoć ne zaboravlja. Kada su 2011. tu zemlju pogodili zemljotres i cunami, preko Crvenog krsta poslali smo 850.000 dolara. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. jan 2018, 22:58)
anonymous [neregistrovani]

Hvala od srca

Samo sam hteo da im uputim zahvalnost za sve sto su pomogli. Hvala

(ponedeljak, 15. jan 2018, 20:29)
anonymous [neregistrovani]

Sve najbolje treba da zelimo

Japanu. Toliko odbije u poredjenju sa evropskim bogatim zemljama a neke od tih bombardovale Srbiju a tako velika pomoc Srbiji. Kada se dogodila tragedija u Fukusimi Novak Djokovic je tokom jednog turnira na kolenu nosio prevlaku "Podrska Japanu". Ja sam tada predlagao da Nole u Japanu odigra jedan humanitarni mec za mlade iz te regije. To bi i za njegovu sliku u svetu a jos znacajnije kao humanitarni gest bilo pozdravljeno u celom svetu. Na zalost do toga nije doslo.

(ponedeljak, 15. jan 2018, 20:16)
Nenad [neregistrovani]

Najbolji ljudi

Japanci,Juzno Koreanci su najbolji ljudi koje sam upoznao.Porodicni,posveceni deci,intelektualno na visikom nivou.