Brisel: U fokusu pregovora ZSO i energetika

Tehnički dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u utorak, a teme razgovora prvenstveno bi trebalo da budu još neprimenjeni dogovori iz Briselskog sporazuma - formiranje Zajednice srpskih opština i energetika, saznaje "Tanjug" u Briselu.

Delegacije Beograda i Prištine trebalo bi, posle više od godinu dana pauze, ponovo da se sastanu u Briselu i na tehničkom nivou razgovaraju o sprovođenju dogovora iz Briselskog sporazuma.

U evropskim diplomatskim izvorima za Tanjug kažu da je namera šefice EU diplomatije Federike Mogerini da ovim sastankom "obnovi dinamiku" dijaloga, sa ciljem da se napravi presek stanja u implementaciji već postignutih dogovora, kao i da se pokuša napraviti iskorak u dve oblasti koje su i dalje "otvorena pitanja" Briselskog sporazuma.

Na prvom mestu, kako navode u Briselu, to je pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, koje čini okosnicu celokupnog Briselskog sporazuma.

Drugo otvoreno pitanje, koje EU vodi kao "neimplementirano", jeste dogovor u oblasti energetike.

"Iako je fokus sada stavljen na novu fazu dijaloga i unutrašnji dijalog koji se vodi u Srbiji, zemlje članice žele da vide da se dogovoreno u 'prvoj fazi', odnosno u Briselskom sporazumu, sprovodi. To i dalje ostaje uslov za napredak obe strane na evrointegracionom putu", navodi se u diplomatskim izvorima Tanjuga u Briselu.

U EU kažu da za sada još nije planiran datum za sastanak na visokom političkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"Visoka predstavnica će predsednike Vučića i Tačija pozvati u Brisel u trenutku kada bude izvesan mogući značajan iskorak u dijalogu", kažu za Tanjug u Briselu.

Do tada treba očekivati da se u okviru tehničkog dijaloga, koji je planiran da se održi od 16. do 18. janura u Briselu, sagleda napredak u sprovođenju dogovora u oblasti pravosuđa, telekomunikacija i slobode kretanja, ali prvenstveno da se pokuša odgovoriti kako dalje sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

U evropskim diplomatskim izvorima Tanjuga takođe naglašavaju da, iako je za sada planirano da se sa Srbijom u prvih šest meseci 2018. godine održi jedna Međuvladina konferencija na kojoj bi bila otvorena nova pregovaračka poglavlja, napredak u dijalogu Beograda i Prištine mogao bi, između ostalog, biti razlog da zemlje članice odluče da daju "zeleno svetlo" za još snažniji iskorak Srbije ka EU članstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво