Đurić: Zaustaviti teror protiv srpskog stanovništva

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio "sramotne i kukavičke napade" na imovinu Srba na Kosovu i ocenio da je veoma neodgovorno to što međunarodna zajednica nije preduzela aktivnije korake kako bi se ovaj "teror protiv srpskog stanovništva zaustavio".

Čestitajući srpsku Novu godinu svim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, Marko Đurić je u saopštenju naveo da je nažalost dane uoči Božića i srpske Nove godine na Kosovu i Metohiji obeležio niz napada na imovinu Srba i paljenje njihove letine.

"To što su se takvi napadi desili masovno i u vreme naših velikih praznika svedoči da je reč o organizovanoj kampanji zastrašivanja", istakao je Đurić, saopštila je Kancelarija za KiM.

Đurić je čestitajući srpsku Novu godinu poželeo da u njoj imaju ličnu i porodičnu sreću i zdravlje, kao i da se steknu uslovi da žive bezbedno i dostojanstveno poput građana u drugim delovima naše zemlje.

"Srpska Nova godina je praznik značajan za očuvanje našeg nacionalnog identiteta, jer mnogi narodi i civilizacije imaju svoje računanje vremena i Novu godinu, različite od gregorijanskog kalendara, i neguju ih kao jedan od simbola svoje posebnosti", naveo je Đurić u saopštenju.

Kako kaže Đurić, Srbi, Jevreji, Arapi, Kinezi i drugi narodi i civilizacije svoje kalendare, koji nisu nužno astronomski najprecizniji, neguju jer na taj način čuvaju deo svoje samosvesti i ono što ih čini zajednicom, identifikujući se pred drugim narodima i predstavljajući bogatstvo svoje tradicije. 

broj komentara 15 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 17:47)
anonymous [neregistrovani]

bane

EU mora da reaguje.

(nedelja, 14. jan 2018, 17:37)
anonymous [neregistrovani]

dada

Mora i svet reagovati na napade na Srbe.

(nedelja, 14. jan 2018, 17:07)
simo [neregistrovani]

ukazivati

Samo ukazujući na nepravilnosti na KIM možemo našu i svetsku javnost upoznavati sa stanjem

(nedelja, 14. jan 2018, 17:04)
anonymous [neregistrovani]

slika

Podrška koju Evropa i Amerika daju Albancima na KIM jednom mora da se zaustavimi. Svi moraju da shvate, da na KIM žive i Srbi od pamtiveka, da su tu njihovi koreni, grobovi, Crkve i Manastiri koji svedoče o njihovom postojanju.

(nedelja, 14. jan 2018, 16:21)
milan lala [neregistrovani]

Teror

Zaustaviti teror nad Srbima na KiM moze i jedino zeli drzava Srbija.Zato jacajmo nasu vojsku i kad budemo dovoljno vojno jaki uz podrsku nasih saveznika pravac na KiM u oslobadjanje od albanskog okupatora .

(nedelja, 14. jan 2018, 15:48)
anonimus [neregistrovani]

konacno

Vreme je da se konacno razgovara sa Medjunarodnom zajednicom i da im se skrene paznja da oni nisu sposobni da zastite Srbe na Kosovu i da nam dozvole da nasa drzava to cini.

(nedelja, 14. jan 2018, 14:56)
nina [neregistrovani]

Stvarno treba sto pre resiti ! Mir je najbitniji !

Stvarno treba sto pre resiti ! Mir je najbitniji !

(nedelja, 14. jan 2018, 13:46)
Todor Cvejić [neregistrovani]

složno sa EU ka rešenju

Srbija sa EU mora da nađe rešenje za ovaj teror. Svima je jasno da privremene institucije u Prištini niti žele niti mogu da ovaj problem reše.

(nedelja, 14. jan 2018, 12:30)
Milan [neregistrovani]

Kosovo

O pritiscima na svedoke, njihovom nestanku, ubijanju, uklanjanju forenzickih i drugih dokaza, o tome sta se sve desavalo u poslednjih 20 godina, mogli bi tomovi da se napisu. To je, svakako, pitanje za najvece sponzore takozvane nezavisnosti Kosova

(nedelja, 14. jan 2018, 12:27)
Joka [neregistrovani]

Nepravda

Nepravda nas muci. To je ono sto nas progaja redovno. Mora se tome stati na put!