Uprava o slučaju stana: Nema neposredne veze sa Vulinom

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija saopštila je večeras da transakcija od preko 200.000 evra jeste bila za kupovinu nepokretnosti ali od strane lica koje nema veze sa Aleksandrom Vulinom i njegovom porodicom. Podaci tog lica zasenčeni su u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Kako je ranije danas navedeno na sajtu Insajdera, Uprava za sprečavanje pranja novca skinula je, po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja, a na zahtev Insajdera, oznaku tajnosti sa izveštaja o kontroli porekla novca kojim je ministar Aleksandar Vulin 2012. godine kupio stan.

U dokumentu se navodi i da su, prema podacima Uprave, početkom septembra transferisana sredstva sa računa jednog fizičkog lica, čije ime je zatamnjeno, na račun drugog, takođe zatamnjenog, u iznosu od 204.800 evra, a po osnovu Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti. 

Vulin je ranije naveo da je stan isplaćen polovinom jula, kada je bio poslanik.

Kako se navodi u večerašnjem saopštenju Uprave, "po zahtevu Agencije za borbu protiv korupcije, transakcija od 06.09.2012. u iznosu od 204.800,00 EUR bila je predmet provera" i "Uprava nije utvrdila neposrednu vezu pomenutog pravnog posla sa kupovinom stana od strane Aleksandra Vulina".

Prema raspoloživim podacima pomenuta transakcija je u vezi sa kupovinom nepokretnosti od istog investitora ali od strane drugog lica kod koga nisu utvrđene veze sa Vulinom i članovima njegove porodice i čiji su podaci prosleđeni instituciji koja je inicirala postupak kontrole i zasenčeni su shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

"Takođe, u delu predmetnog izveštaja u kome se nabrajaju lica koja su bila predmet provere, zasenčeni su identifikacioni podaci maloletnog, tada dvogodišnjeg, sina Aleksandra Vulina", navodi se u saopštenju.

Kako je ranije navedeno na sajtu Insajdera, objavljivanjem dokumenta potvrđeno je da postoji tetka u Kanadi, za koju je ministar rekao da mu je dala novac za kupovinu stana, i otkriven njen identitet, a reč je o Miri Milić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije je donelo odluku da nema osnova za vođenje postupka u tom slučaju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 05:36)
anonymous [neregistrovani]

Оправдање?

Какво је то оправдање и зашто је агенција дужна да проверава такве тврдње?Да ли је полицајац,ако не ставим појас,дужан да проверава моја оправдања или одмах пише казну?

(nedelja, 14. jan 2018, 02:51)
anonymous [neregistrovani]

Nejasno saopstenje

Ispada da je vlasnik stana lice koje nije u srodstvu sa Vulinom. A sa druge strane Vulin tvrdi da su on i rodbina unosili gotovinu od tetke i tako platili stan. On takodje tvrdi da je stan isplacen dva meseca ranije nego sto to navode u izvestaju. Ovde neko ne govori istinu.