Šta Srbiji donosi poseta japanske delegacije

U proteklih 18 godina, Japan je bio jedan od najvećih donatora razvojne i humanitarne pomoći Srbiji. Mnoge japanske kompanije već su na našem tržištu, ali prvi put posle tri decenije, Beograd će ugostiti i japanskog premijera. Početkom iduće nedelje stiže Šinzo Abe, koji sa sobom dovodi veliku privrednu delegciju. Srbija je jedina država Zapadnog Balkana koju će posetiti. Sastaće se s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a predviđen je i susret poslovnih ljudi dve zemlje.

Premijer treće privrede sveta, članice G-7, tokom istočnoevropske turneje dva dana provešće u Srbiji. Kada je 2006. prvi put došao na čelo vlade, bio je najmlađi premijer u japanskoj istoriji. Lider konzervativne Liberalno-demokratske partije, zemlju je izvukao iz recesije, a u Srbiju dovodi predstavnike 17 najvećih japanskih kompanija.

Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije kaže da će kao PKS imati priliku da organizuju mali poslovni susret sa premijerom i njegovom delegacijom.

"Izabrali smo projekte i kompanije koji mogu da budu interesantni Japancima, pre svega iz IT industrije, a takođe i iz oblasti proizvodnje zamrznutog voća i povrća, jer je to jedan od najznačajnih izvoznih artikala koji trenutno Srbija plasira u Japan", istakao je Đurđević.

Iako nas deli više od devet hiljada kilometara, diplomatske odnose imamo već 136 godina. U vreme SFRJ potpisan je sporazum sa klauzulom najpovlašćenije nacije u trgovini s Japanom, a od 2001. našu zemlju stiglo je 500 miliona evra razvojne pomoći.

Ivona Lađevac sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu rekla je da su realno gledano, Srbija i Japan daleko.

Međutim, kako kaže, naše političke i kulturne veze kao i naučna saradnja je vrlo kvalitetna.

"Mi smo i sami u Institutu imali jedan projekat koji već deset godina traje. Mi svake godine imamo bilateralnu konferenciju sa kolegama iz Japana, što priznaćete nije lako. Japan je bio uz srpski narod i u nekim nama vrlo teškim trenucima. Oni su vodeća zemlja po pitanju humanitarne pomoći koja je isporučena Srbiji, zatim pomoći našim školama za obnovu, bolnicama i slično, ali sada je pravi trenutak da se i ta privredna saradnja malo više razvije", rekla je Lađevac.

Japanski kapital već je u Srbiji - od kompanija "Japan Tobako" i "Panasonik" do nedavno otvorenog preduzeća "Jazaki" u Šapcu i ulaganja u Termoelektranu u Obrenovcu. Ambicija obe strane je da japanske investicije, koje dosežu 300 miliona evra, budu daleko veće. Stručnjaci su saglasni da je poseta delegacije sa Dalekog istoka korisna i za naš put ka Evropskoj uniji.

Nenad Đurđević smatra da ne bi oni dolazili ovde da nema, kako kaže, ta jedna snažna poruka da oni vide nas u tom delu sveta.

"Znači, Evropska unija jeste prirodna destinacija Srbije i ne samo zbog istorijskih i kojih god hoćete uslova i zbog činjenice da na taj način vi obezbeđujete jednu stabilnost, obezbeđujete jednu reformu koja ima jedno stabilno društvo, a stabilno društvo je to koje ustvari privlači investicije", rekoa je Đurđević.

Po oceni japanskih zvaničnika, Srbija ima brojne prednosti - od geografskog položaja i visokog kvaliteta radne snage do mogućnosti izvoza bez carina.

Poseban interes vlada za naše poljoprivredne proizvode i prirodni med, pa je to prilika i da smanjimo deficit u trgovini s Japanom.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 08:52)
Bozic CH [neregistrovani]

Uvijek na dijelu

Prijatelji

(nedelja, 14. jan 2018, 08:39)
Иван [neregistrovani]

Јапанска делегација

Ништа посебно, људи су у пропутовању. Посетили су скоро све државе европског континента, врло је вероватно да се посете Србији неће ни сећати када дођу кући.

(nedelja, 14. jan 2018, 03:10)
Saša [neregistrovani]

Japan-Srbija

Dolazi u nekoliko država u Evropi a što se tiče naše regije premijer Japana dolazi u 3 države!

(nedelja, 14. jan 2018, 01:05)
Aleksandar [neregistrovani]

Prodajemo se

Stalno ih uzdižemo a među prvima priznali Kosovo kao nezavisnu državu.

(subota, 13. jan 2018, 21:11)
DDanonymous [neregistrovani]

Dobrodosli u Srbiju g-dine Sinzo Abe

Za Srbiju je velika cast sto premijer Sinzo Abe dolazi u Srbiju,jedinu drzavu u regionu,i to govori koliko je srpska politika dobrih odnosa sa svima opsteprihvacena sirom svijeta.O Japanu,kao trecoj ekonomiji svijeta,treba reci da je uvijek bio naklonjen dobrim odnosima sa Srbijom a posebno im se trebamo zahvaliti sto je jedan od najvecih donatora razvojne i humanitarne pomoci Srbiji.
Dakle,ovo je dokaz da i Japan postuje nesvrstanu politiku Srbije.