Danska podržava evropski put Srbije

Premijeri Srbije i Danske Mirko Cvetković i Anders Fog Rasmusen pozdravili usvajanje izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u Savetu bezbednosti UN kojim se predviđa rekonfiguracija civilne misije na Kosovu.

"Mi smo sa velikim zadovoljstvom videli da je jednoglasno usvojen, jednoglasno pozdravljen, izveštaj Ban Ki Muna u šest tačaka, koji zapravo definiše način razmeštanja Euleksa", rekao je Cvetković posle sastanka sa danskim premijerom.

Naglasio je da su za Srbiju pitanje Kosova i integracije u EU dva odvojena procesa, i dodao da je takav stav i EU.

Premijer Danske je pohvalio Srbiju na konstruktivnom i pragmatičnom pristupu u pogledu razmeštanja misije Euleks na Kosovu i Metohiji.

"Ovakav konstruktivan pristup će olakšati put Srbije ka Briselu", rekao je Rasmusen.

Rasmusen je ponovio da Danska podržava Srbiju na putu evropskih integracija, da se zalaže za liberalizaciju viznog režima, ali i za veću ekonomsku saradnju dve zemlje.

Danska podržava evropski put Srbije

Posle jučerašnjih razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijer Danske Anders Fog Rasmusen rekao je da Danska podržava nastojanje Srbije da postane punopravna članica Evropske unije i da je za što bržu primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Reforme su, naravno, neophodne da bi se ispunili kriterijumi za članstvo u EU, ali moj utisak je da ih Srbija već sprovodi. Na pravom ste putu, Srbija je ključni akter na Zapadnom Balkanu i stoga ćemo učiniti sve da doprinesemo jačanju odnosa  Beograda i Brisela", istakao je Rasmusen.

Rasmusen je odao priznanje predsedniku Tadiću na doprinosu reformisanju srpskog društva i jačanju odnosa Srbije sa EU.

Tadić i Rasmusen saglasili su se da su pretpostavke za ulazak Srbije u EU nastavak ekonomskih i političkih reformi i okončanje saradnje s Haškim tribunalom.

Tadić je istakao da su ti preduslovi istovremeno i opredeljenje Srbije, jer je njihovo ispunjenje, pre svega, u interesu njenih građana

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво