Ambasador Glišić: Poseta Abea signal da se računa na Srbiju

U ponedeljak počinje jedna od najvažnijih diplomatskih poseta, koja je unapred dobila epitet – istorijska. U Srbiju stiže premijer Japana Šinzo Abe, a njegov domaćin je premijerka Ana Brnabić. Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić kaže za RTS da je predstojeća poseta rezultat uzlaznog trenda u bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i da je veliki signal za japanske firme da nastave da ulažu u Srbiju.

Nenad Glišić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da japanski premijer u Srbiju stiže 15. januara u popodnevnim satima, kao i da će najpre imati susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a kasnije će se nastaviti razgovori na ekonomskom planu.

Istakao je da je ovo prva poseta japanskog premijera Srbiji, kao i da je pre toga tadašnji premijer Jasuhiro Nakasone posetio Jugoslaviju 1987. godine.

"Ovo je veliki signal za japanske firme da nastave da ulažu u Srbiju, govori o tome da je Srbija jedan regionalni centar, znači može da se radi u Srbiji, a iz Srbije može da se radi okolo u regionu i sarađuje", objasnio je Glišić.

Ukazao je na to da je Srbija jedina zemlja koja će se naći u rasporedu japanskog premijera.

"Upravo je to uspeh ove posete, jer to je veliki signal da se na Srbiju računa, a naravno Japan isto podržava i naš pristup Evropskoj uniji", dodao je Glišić.

Istakao je da je prošle godine obeleženo 135 godina od prve zvanične komunikacije između Srbije i Japana, kao i da je već neko vreme prisutan uzlazni trend u bilateralnim odnosima dve zemlje.

Dodao je da su dve države prošle godine doživele veliki pozitivan izlet na ekonomskom planu.

"Radi se o jednoj velikoj firmi 'Jazaki' koja će da zaposli 2.000 ljudi u Srbiji kod Šapca", zaključio je Glišić.

Pred posetu Šinza Abea najavljeno je da je Srbija zainteresovana za japanske investicije u automobilsku, hemijsku, farmaceutsku, IT industriju, poljoprivredu, zaštitu životne sredine i turizam, dok je s druge strane ocenjeno da naša zemlja postaje sve privlačnija za japanska ulaganja. 

broj komentara 0 pošalji komentar