Demokratski senatori: Niko ne zanemaruje rusku pretnju kao Tramp

Ukoliko ima ikakve koristi od ruskog uplitanja u američke izbore 2016. godine, to je da je povećana svest o široj pretnji koju predsednik Rusije Vladimir Putin predstavlja po demokratije u Evropi i drugde, ocenjuje "Njujork tajms". List navodi da demokratski senatori traže da se Srbiji posveti veća pažnja i odobre veća sredstva za pomoć "radi odbrane od ruskog uticaja".

Suočeni sa samozadovoljstvom republikanaca koji strahuju da bi skretanje pažnje na te intrige moglo otkriti kontakte kampanje predsednika Donalda Trampa sa Rusima, demokrate u Spoljnopolitičkom odboru Senata objavile su izveštaj koji je izgleda dosad "najsveobuhvatniji" javni spisak "ruskog rata Zapadu", ocenjuje uticajni list.

Izveštaj je napisan bez učešća republikanaca, ali demokrate se nadaju da će se njime pojačati pritisak na administraciju u Vašingtonu da sprovede sankcije koje je Kongres velikom većinom glasova usvojio prošle godine i čiji rok je 29. januar.

"Nikada dosad u američkoj istoriji nije bilo toliko jasno da predsednik SAD zanemaruje pretnju nacionalnoj bezbednosti", stoji u pismu koje je uz izveštaj priložio najviše rangirani demokratski senator u Spoljnopolitičkom odboru.

U izveštaju naslovljenom sa "Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije na nacionalnu bezbednost SAD", navodi se da ima mnogo stvari pored sankcija koje bi trebalo da budu deo sveobuhvatne američke strategije.

To su, kako se sugeriše, jačanje demokratskih institucija u ranjivim evropskim zemljama, "otkrivanje i zamrzavanje prljavog novca povezanog sa Kremljom i izgradnja koalicije radi suprotstavljanja ruskim hibridnim pretnjama".

Najvažnije je, međutim, vođstvo koje je Tramp do sada odbijao da pruži, ocenjuje Njujork tajms.

Tramp je na Tviteru već osudio demokrate što su objavile taj izveštaj i ponovo izjavio da nije bio u dosluhu sa Moskvom. "Rusija i svet smeju se toj gluposti", napisao je Tramp.

List smatra da je on u pravu, ali da "ne shvata kome je smeh namenjen".

Demokrate u izveštaju pozivaju Trampovu administraciju da strano mešanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu, da formira agenciju koja bi koordinisala odgovor na mešanje i uspostavi novu vrstu sankcija za kažnjavanje odgovornih.

U tekstu na 200 stranica, čiju je izradu naložio senator Ben Kardin, detaljno se opisuju "gotovo dve decenije" ruskih napora da utiču na izbore u Evropi, a Tramp se kritikuje što je malo učinio da se to reši.

"Veću pažnju posvetiti Srbiji, funkcioneri SAD češće da posećuju Beograd"

Deo izveštaja demokratskih senatora odnosi se na Srbiju. U njemu se vašingtonska administracija poziva da posveti veću pažnju Srbiji kao važnoj zemlji regiona, da odobri veća sredstva za pomoć Srbiji radi odbrane od ruskog uticaja, kao i da visoki američki zvaničnici češće posećuju Beograd.

Osvrćući se na Srbiju, demokratski senatori ocenjuju da se "zloćudni uticaj Rusije u Srbiji manifestuje kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa".

"Dok njeni lideri nastoje da delaju u izazovnom političkom okruženju, nema sumnje da je Srbija suočena sa pritiskom dok pokušava da "sedi na dve stolice," iznosi se u izveštaju, uz napomenu da će "bez značajnije odbrane", ruska propaganda nastaviti da utiče na javno mnjenje Srbije.

"SAD, takođe, treba da podrže napore Srbije da bude energetski nezavisnija i da rade sa Evropskom unijom na sveobuhvatnim naporima širom regiona", navodi se u izveštaju.

Demokrate smatraju i da je zemljama poput Srbije, pored pomoći, potrebno i doslednije američko diplomatsko angažovanje i upozoravaju da američki funkcioneri treba češće da posećuju Srbiju.

"Rusko angažovanje sa rukovodstvom Srbije je u oštrom kontrastu sa američkim. Predsednik Vučić se sreo sa predsednikom Putinom najmanje 12 puta od 2012. godine, dok je poslednji američki predsednik koji je posetio Beograd bio Džimi Karter 1980. godine", naglašava se u izveštaju.

Demokrate zato smatraju da bi američki funkcioneri, uključujući članove Kongresa, trebalo redovno da putuju u region i da primaju visoke goste u Vašingtonu.

"SAD treba da pošalju jasnu poruku da su se vratile i da su spremne da sarađuju za zemljama i saveznicima širom Evrope kako bi se odbranile od zloćudnog uticaja i pomogle tim zemljama da dovrše proces integracije", zaključuje se u izveštaju demokratskih senatora.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво