Suzana Vasiljević: Kritikuju Vučića, a ne žele da se suoče sa njim

Evropska federacija novinara (EFN) zatražila je sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom predstojeće posete Beogradu, nakon pisma koje je tom udruženju, kao i Johanesu Hanu i Federiki Mogerini, uputila Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević, protestujući što to prvobitno nisu planirali, iako je upravo on glavna meta njihovih kritika u pogledu slobode medija, saznaje "Tanjug". Predsednik EFN-a Mogens Bjeregord odgovorio je da bi misija te federacije bila vrlo srećna da se sastane sa Vučićem.

Suzana Vasiljević je uputila pismo predsedniku Evropske federacije novinara Mogensu Bliheru Bjeregordu, ukazujući mu na činjenicu da je neprofesionalno što ta organizacija nije zatražila sastanak s predsednikom Vučićem.

Misija EFN-a doći će u Beograd 18. januara kako bi "utvrdila činjenično stanje" o slobodi medija i zatražila je da se tom prilikom sastane sa premijerkom Anom Brnabić.

Kako je navela, misija za utvrđivanje činjeničnog stanja se obično pokreće da se isprave predrasude, pri čemu se, kaže, čini da EFN-ov odabir ili propust u odabiru sagovornika ukazuje na želju da se potvrde već postojeće predrasude.

Vasiljevićeva u pismu navodi da je zbunjuje činjenica da nisu tražili sastanak sa predsednikom Vučićem, koga kritikuju, naročito pošto, kako kaže, tvrde da pokušava da zatvori sve nezavisne medije.

"Da li me to navodi na zaključak da misija EFN-a ne dolazi u Srbiju kako bi utvrdila činjenično stanje? Da li je njihova misija, zapravo, ista kao misija NUNS-a? Da li EFN dolazi da promoviše političku agendu grupe koja sebe naziva 'nezavisnim' medijskim udruženjem?", upitala je Vasiljevićeva.

Upitala je i zar ne bi bilo pošteno da predstavnici EFN-a kažu lično Vučiću zašto smatraju njegov odnos prema medijima problematičnim i pruže mu priliku da predstavi svoje viđenje situacije i iznese svoje argumente.

Bjerogord je, podseća Vasiljevićeva, Srbiju ocenio kao trenutno najgori primer kršenja medijskih sloboda.

Vasiljevića je, kaže, pismo uputila i svima sa kojima su EFN i NUNS kontaktirali kada su iznosili tvrdnje da u Srbiji nema medijskih sloboda, a kopiju je, dodaje, poslala i predstavnicima stranih agencija u Srbiji "da ga slobodno koriste tokom pokrivanja misije EFN-a".

Kaže da je veoma razočarana njihovim pristupom, jer se nadala da će njihov cilj biti da se sastanu ne samo sa predstavnicima NUNS-a, već i sa predstavnicima drugih medijskih organizacija u Srbiji, ukoliko im je, kako ističe, cilj da otkriju prave činjenice o situaciji u ovoj zemlji.

"Očigledno sam pogrešila. To će pre biti 'misija koja potvrđuje NUNS-ove činjenice', što je, takođe, u redu, ali onda bi to trebalo jasno da se kaže, a ne da se javnost pogrešno obaveštava o pravom cilju misije", zaključila je Vasiljevićeva.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се