Suzana Vasiljević: Kritikuju Vučića, a ne žele da se suoče sa njim

Evropska federacija novinara (EFN) zatražila je sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom predstojeće posete Beogradu, nakon pisma koje je tom udruženju, kao i Johanesu Hanu i Federiki Mogerini, uputila Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević, protestujući što to prvobitno nisu planirali, iako je upravo on glavna meta njihovih kritika u pogledu slobode medija, saznaje "Tanjug". Predsednik EFN-a Mogens Bjeregord odgovorio je da bi misija te federacije bila vrlo srećna da se sastane sa Vučićem.

Suzana Vasiljević je uputila pismo predsedniku Evropske federacije novinara Mogensu Bliheru Bjeregordu, ukazujući mu na činjenicu da je neprofesionalno što ta organizacija nije zatražila sastanak s predsednikom Vučićem.

Misija EFN-a doći će u Beograd 18. januara kako bi "utvrdila činjenično stanje" o slobodi medija i zatražila je da se tom prilikom sastane sa premijerkom Anom Brnabić.

Kako je navela, misija za utvrđivanje činjeničnog stanja se obično pokreće da se isprave predrasude, pri čemu se, kaže, čini da EFN-ov odabir ili propust u odabiru sagovornika ukazuje na želju da se potvrde već postojeće predrasude.

Vasiljevićeva u pismu navodi da je zbunjuje činjenica da nisu tražili sastanak sa predsednikom Vučićem, koga kritikuju, naročito pošto, kako kaže, tvrde da pokušava da zatvori sve nezavisne medije.

"Da li me to navodi na zaključak da misija EFN-a ne dolazi u Srbiju kako bi utvrdila činjenično stanje? Da li je njihova misija, zapravo, ista kao misija NUNS-a? Da li EFN dolazi da promoviše političku agendu grupe koja sebe naziva 'nezavisnim' medijskim udruženjem?", upitala je Vasiljevićeva.

Upitala je i zar ne bi bilo pošteno da predstavnici EFN-a kažu lično Vučiću zašto smatraju njegov odnos prema medijima problematičnim i pruže mu priliku da predstavi svoje viđenje situacije i iznese svoje argumente.

Bjerogord je, podseća Vasiljevićeva, Srbiju ocenio kao trenutno najgori primer kršenja medijskih sloboda.

Vasiljevića je, kaže, pismo uputila i svima sa kojima su EFN i NUNS kontaktirali kada su iznosili tvrdnje da u Srbiji nema medijskih sloboda, a kopiju je, dodaje, poslala i predstavnicima stranih agencija u Srbiji "da ga slobodno koriste tokom pokrivanja misije EFN-a".

Kaže da je veoma razočarana njihovim pristupom, jer se nadala da će njihov cilj biti da se sastanu ne samo sa predstavnicima NUNS-a, već i sa predstavnicima drugih medijskih organizacija u Srbiji, ukoliko im je, kako ističe, cilj da otkriju prave činjenice o situaciji u ovoj zemlji.

"Očigledno sam pogrešila. To će pre biti 'misija koja potvrđuje NUNS-ove činjenice', što je, takođe, u redu, ali onda bi to trebalo jasno da se kaže, a ne da se javnost pogrešno obaveštava o pravom cilju misije", zaključila je Vasiljevićeva.

broj komentara 14 pošalji komentar
(sreda, 10. jan 2018, 08:41) - milan [neregistrovani]

kritike

Kritikovati je najlakše...

(sreda, 10. jan 2018, 07:56) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

Pa ako nece da se sastane s njim sigurno nema jake argumente, svako se moze prepucavati preko medija.

(sreda, 10. jan 2018, 07:36) - Gordana [neregistrovani]

mogu

Ма какве бре, критике, више? И шта су нам они да нам само деле некакве лекције? Шта су па бољи од нас? Па видимо њихове слободе кад су они у питању. Нека само причају разни Хојти и остали .... нису Вучићу ни до колена, зато га и мрзе.

(sreda, 10. jan 2018, 07:33) - anonymous [neregistrovani]

bez naslova

Pa naravno da ne zele kada znaju da su njihove kritike neosnovane.

(sreda, 10. jan 2018, 02:18) - anonymous [neregistrovani]

Kritika

Eto imaju priliku da razgovaraju sa njim, lepo treba pojasniti da se kod nas pise sve i svasta, toliko o mraku u medijima.

(sreda, 10. jan 2018, 01:40) - Radomir [neregistrovani]

Kukavice

Napadaju ga, a niko da se suoci sa njim.

(utorak, 09. jan 2018, 20:02) - ddd [neregistrovani]

mediji

Neki samo vole da kritikuju Vucica pa makar bez bilo kakvog osnova,ali eto

(utorak, 09. jan 2018, 19:11) - Darko [neregistrovani]

Srbija

Naravno da im je jedini cilj da predstave kako nema slobode medija, samo formalno dolaze u Srbiju.

(utorak, 09. jan 2018, 19:06) - Bojan [neregistrovani]

Dokle više?!

Ma ta priča o medijskim slobodama je više svima dosadila. Ako ti evropljani imaju nešto konkretno da zamere neka dođu i kažu u čemu je problem, a ako nemaju argumente onda više ne bi trebali da šire takve priče.

(utorak, 09. jan 2018, 19:04) - Draganab [neregistrovani]

potvrda

I treba da dodju da se uvere. Dosta je vise napadanja