Đurić: Nedolična izjava Amfilohija o Ani Brnabić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je razočaranost zbog nove izjave Amfilohija Radovića navodeći da je mitropolit, u svom neprimerenom obračunu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na veoma nedoličan način napao i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić.

Mitropolit je, naime, u odgovoru generalnom sekretaru Predsedništva Srbije Nikole Selakovića da se bavi vradžbinama, rekao da je pitanje ko se bavi vradžbanima: on ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981. godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija", naveo je mitropolit u izjavi za podgorički Dan.

Marko Đurić je u saopštenju naveo da su nepristojne aluzije na račun Brnabićeve nedostojne jednog pravoslavnog vladike.

"Siguran sam ne odražavaju stav Srpske pravoslavne crkve", naveo Đurić.

Istakao je da premijerka Ana Brnabić, kao vredna i kompetentna osoba, uživa podršku svih članova Vlade, koji danas, "uveren sam, dele moju razočaranost zbog načina na koji se ničim izazvan o njoj izjasnio jedan crkveni velikodostojnik".

"Apelujem na sve političke neistomišljenike da u javnim nastupima ne gube osećaj za pristojnost, a to se posebno odnosi na ljude čiji je zadatak da budu pastiri i staraju se o duhovnom zdravlju naroda", ukazao je Đurić.

Kako je ranije danas javila agencija Fonet, mitropolit Amfilohije je za portal In4s rekao da ni on ni crkva nikoga ne napadaju, već izražavaju zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države.

Dodao je da je "neprihvatljivo postizanje bilo kakvih obavezujućih sporazuma sa teroristima koji upravljaju okupiranim Kosovom i Metohijom".

Podvukao je da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav "dogovor" koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

"Tako nešto neće prihvatiti niko razuman u srpskom narodu, a siguran sam ni u albanskom, jer se ničija budućnost ne može graditi na otimačini i zločinu", ocenio je mitropolit.

Odbacio je navode direktora Kancelarije za KiM da je dva puta držao opelo Vučiću.

"Nikada Vučiću nijesam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i ondašnjoj Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa", poručio je mitropolit Amfilohije.

Naglasio je da nema ništa lično protiv Aleksandra Vučića, te da je pitanje KiM pitanje sudbine naroda.

"Gospodin Vučić je predsednik Srbije, i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo jeste pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bismo imali ni oslobođenje KiM 1912. godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", izjavio je mitropolit Amfilohije, uz opasku da je prihvatanjem Briselskog sporazuma krenulo i odricanje od Kosova i Metohije.

broj komentara 33 pošalji komentar
(utorak, 09. jan 2018, 23:05) - Boban [neregistrovani]

Debata

Ne treba unapred osudjivati nekog ko nije nista uradio lose,treba da se vodi debata da se cuju sva misljenja i da se najde najbolje resenje za Kosovo

(utorak, 09. jan 2018, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

tnt

To su zaista uvrede na koje ne moze da se ocuti.

(utorak, 09. jan 2018, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

Како Амфилохије каже

да је Косово и Метохија питање свих нас, па нека се онда и он укључи у дебату и нек активно учествује, а не само  да критикује.Нека и он помогне на позитиван начин.

(utorak, 09. jan 2018, 19:56) - anonymous [neregistrovani]

crkva

Čovek je zaboravio da je on predstavnik crkve i da treba da se ponaša u skladu sa tim.

(utorak, 09. jan 2018, 19:26) - Teodora Lektora [neregistrovani]

Reci, da bi te čuli

Korisne su izjave vladike Amfilohija. Korisne su, iako nisu ni taktične ni prijatne. Dobro je da se javno zna šta i kako misli deo srpske javnosti. On ne govori samo u svoje ime, to je sasvim sigurno. Dokaz tome je i ovaj moj komentar. Uostalom, i dobro je što je tako, Neka ljudi iznesu šta misle. "Neka cveta stotinu cvetova".

(utorak, 09. jan 2018, 18:56) - miki [neregistrovani]

Posle izjave Patrijarha o Vučiću,prelama se i srpski narod...

Izjava Patrijarha o Vučiću je Blagoslov SPC Vučiću što znači da srpski narod treba da mu veruje u ono što radi za Kosovo ali i za Srbiju.Izjava Patrijarha je i zavet Vučiću koji mora da poštuje,njegova velika lična odgovornost za vođenje Srbije u ovim turbulentnim vremenima.Radi se o biološkom opstanku srpskog naroda koji decenijama podnosi neviđene žrtve,trpi, izumire,raseljava se i ne pokorava se.Političko,duhovno i ekonomsko pročišćenje ako sprovedemo na zdravim osnovama,kladim se na srpski prosperitet u budućnosti.

(utorak, 09. jan 2018, 18:29) - miki [neregistrovani]

Konačno SPC i SANU da se jave glasnije...

Sve ovo što se dešava oko unutrašnjeg dijaloga,a pre svega izlazak SPC i SANU sa stavovima je odraz naše realnosti ali i dobar put da se jasnije profiliše srpsko društvo na duge staze na osnovama nove realnosti.Ova izjava Patrijarha o Vučiću i te kako obavezuje samog Vučića u odnosu prema Kosovu i Srbiji,što je dobro,da se drži i zaveta koje je svojevremeno sa Tomom dao u crkvi.SANU se distancira,ali nije fer da se bar vodeći akademici ne izjasne,makar i sa svojim ličnim stavovima.I tako dolazimo do sazrevanja srpskog društva sa većom odgovornošću političara,što je osnova za opstanak malih naroda,posebno srpskog koji je i biološki ugrožen.

(utorak, 09. jan 2018, 16:55) - anonymous Lala [neregistrovani]

Šta ja znam ,

Mislim da je rata svima dosta i da se stvari moraju rešavati na civilizovan način kako se preostali Srbi na Kosovu nebi dovodili u situaciju da ponovo stradavaju ili napuštaju svoja ognjišta. 

(utorak, 09. jan 2018, 16:55) - Воронцов [neregistrovani]

Представници цркве имају право изнети своје погледе

Цркву чине сви њени прпадници. Црква има на КиМ духовна и материјална добра и итекако је заинтересована за судбину како припадника Цркве тако и материјалних добара. Зато представници Цркве и могу изнети и своје страхове и своје сумње. На страни оних којима је то упућено јесте да они то демантују.

(utorak, 09. jan 2018, 16:08) - Mita [neregistrovani]

Srbija je svoja

I Vucic i premijerka rade veoma teske i odgovorne stvari za drzavu, i svaki napad na njih je neprimeren.