"Eventualno poništavanje Specijalnog suda uskratilo bi pravdu žrtvama"

Fond za humanitarno pravo na Kosovu (FHP Kosovo) ocenio je da je inicijativa zvaničnika iz Prištine da se novim zakonom ukine Specijalni sud, bez ijednog valjanog argumenta, navodeći da bi to bio "potpuno neodmeren i razočaravajući čin" koji bi, ukoliko bi bio ostvaren, "brutalno podrio proces izgradnje vladavine prava na Kosovu". 

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici Fonda za humanitarno pravo na Kosovu, takvo postupanje bi se sa pravom smatralo "ometanjem istrage i sprečavanjem kažnjavanja počinilaca ratnih i zločina protiv čovečnosti".

Istovremeno, taj čin bi onemogućio odvijanje procesa tranzicione pravde na Kosovu i posredno bi promovisalo kulturu nekažnjivosti.

Zbog toga FHP Kosovo traži od institucionalnih čelnika da odustanu od inicijative za ukidanje Specijalnog suda.

"Pravda za žrtve ne treba da ostane talac političke nezrelosti Kosova. Eventualno poništavanje Specijalnog suda značajno bi sprečilo procesuiranje svih drugih predmeta ratnih zločina pred bilo kojim sudom, a istovremeno bi degradiralo pozivanje na odgovornost za ratne zločine", navodi FHP.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи