Šta Srbija očekuje od bugarskog predsedavanja EU

Bugarska danas preuzima predsedavanje Evropskoj uniji. Narednih šest meseci, biće glavni nosilac realizacije planova Unije. U ključne ciljeve tokom mandata ističe proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan. Očekuje se da u vreme bugarskog predsedavanja Brisel ozvaniči rokove za ulazak Srbije u članstvo unije.

"Ujedinjeni smo jaki" slogan je s kojim Bugarska ulazi u predsedavanje uniji. Zalagaće se za bezbednu i stabilnu Evropu, imajući u vidu izazove migracijske krize i terorističke napade s kojima su se članice suočavale proteklih godina.

Srbiji je najznačajnije što u svom programu ističe jasnu evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Taj trend nastaviće i Austrija i Rumunija, koje potom predsedavaju.

"Te tri države kažu da je proširenje važno, staviće u agendu, mi ćemo se s naše strane spremati onako kako se inače spremamo možda još i nekim pojačanim tempom. Ključna stvar je da uvek imate kontinuitet, u sprovođenju reformi i jasnu političku volju", ističe ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ključni događaji tokom bugarskog predsedavanja, a koji će, sasvim izvesno obeležiti sledeću godinu, jesu samit u Sofiji u maju. Održava se 14 godina posle Solunskog na kojem je prvi put pomenuta evropska perspektiva Zapanog Balkana.

Prethodno će u Briselu biti usvojena Strategija koja bi trebalo da ispiše redosled događaja i označi 2025. godinu za ulazak Srbije i Crne Gore u članstvo.

"Najpozitivnija poruka koju sam ja video od 2000. godine otkako je Srbija ušla u proces pristupanja. Ako ovaj dokument bude usvojen poruka je jasna, da oni nas hoće, na nama je da ispunimo kriterijume", napominje Vladimir Međak iz Evropskog pokreta Srbije.

Tri balkanska predsedavanja Uniji - period su dobre klime za politiku proširenja, ali na nju će uticati i dešavanja u samoj Uniji.

"Pregovori oko Bregzita, koji mogu da budu završeni do kraja rumunskog predsedavanja 2019. godine, zatim razgovori o budućnosti same EU, o reformi EU koji će u mnogome definisati i odnos članica EU prema politici proširenja. Tako da je jako bitno da se ova priča o proširenju EU paralelno nalazi na programu budućih predsedavanja sa ovim teškim izazovnim temama za samu EU", ukazuje Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Na nekoliko sastanaka sa zvaničnicima država regiona, koji su prethodili predsedavanju Uniji, zvanična Sofija istakla je da Srbija pripada Evropskoj uniji i da se radi na tome da se ubrza proces njenog ulaska u članstvo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се