Euleks na Kosovu početkom decembra

Premijer Mirko Cvetković rekao da bi Euleks mogao da bude razmešten početkom decembra. Podsetio je da se Srbija zalagala da Euleks bude razmešten samo ako bude statusno neutralan, da ne realizuje Ahtisarijev plan i da se postigne saglasnost u SB UN po tom pitanju. Postignut je diplomatski uspeh, nastavljamo borbu za jačanje srpske zajednice na Kosovu, rekao za RTS ministar Bogdanović.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izrazio je zadovoljstvo zbog odluke Saveta bezbednosti UN da podrži plan o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu i Metohiji i naveo da bi misija Euleks mogla da bude razmeštena početkom decembra.

"Što se tiče vremena, ne znam precizne detalje. Ono što je razgovarano je da bi to bio početak decembra", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare, posle susreta sa premijerom Danske Andersom Fog Rasmusenom.

Premijer Srbije je naveo da izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna sadrži sve elemente za koje se i srpska strana zalagala.

Cvetković je podsetio da se Srbija zalagala da misija Euleks bude razmeštena samo ako budu ispunjena tri uslova - da bude statusno neutralna, što znači da ne implementira nezavisnost Kosova, da ne realizuje Ahtisarijev plan i da se postigne saglasnost u SB UN po tom pitanju.

Na pitanje novinara da li će Srbija sa Kosovom ili bez njega ući u EU, Cvetković je odgovorio da su za Srbiju pitanje integracija i pitanje Kosova i Metohije dva odvojena procesa i da je to stav i EU.

Bogdanović: Diplomatski uspeh, nastavljamo dalje

Gostujući u Dnevniku 2, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je važno to što je Savet bezbednosti podržao, a Vlada Srbije prihvatila plan o raspoređivanju Euleksa na čitavoj teritoriji Pokrajine.

Ministar je, ipak, priznao da u srpskim sredinama, posebno na severu Kosmeta, raspoređivanje Euleksa neće ići tako brzo.

„Retorika koja stiže iz Prištine jeste zabrinjavajuća, dobijamo pretnje, ali ćemo uz saglasnost međunarodne zajednice uspeti da rešimo probleme i da se vratimo pregovorima", istakao je Bogdanović.

Iako je ovo veliki uspeh srpske diplomatije, Bogdanović je naglasio da vlasti u Beogradu nisu do kraja zadovoljne i da nastavljaju borbu za jačanje srpske zajednice na Kosovu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се