Lokalni izbori u pet opština, zatvorena birališta

U Pećincima, Mionici, Negotinu, Preševu i Kostolcu održavaju se lokalni izbori. Pravo glasa u svih pet opština ima 117.162 birača. Birališta su zatvorena u 20 časova, a prvi rezultati se očekuju oko 21.30.

U Pećincima 15.996 birača moglo je da iskoristi svoje biračko pravo na 30 biračkih mesta. Prema podacima opštinske izborne komisije, do 9.00 sati glasalo je 8,1 odsto biričkog tela.

Dan su u Pećincima obeležile međusobne optužbe. DS tvrdi da je u opštini na delu bilo javno glasanje, a da su njihovi funkcioneri napadnuti ispred jednog birališta.

Navode je odbacio SNS - uz tvrdnju da demokrate uznemiravaju građane, sprečavaju ih da glasaju po volji i da je jednog od njih funkcioner DS-a, kako kažu, udario glavom. Tvrdnjama se pridružio i Pokret socijalista.

Pokret Dosta je bilo saopštio je da "aktivno na terenu prati i nadgleda izbore u Pećincima i Negotinu" i da će nakon izbora izvršiti uvid u sav izborni materijal.

Na samim biralištima, kažu nadležni, nesuglasica nije bilo.

"Prema saznanju opštinske izborne komisije, nije bilo nikakih incidenata na biračkim mestima i na svakom biračkom mestu se sada izbori prolaze regularno", kaže predsednica opštinske izborne komisije Pećinci Dragana Krstić.

Za ulazak u lokalni parlament nadmetalo se šest izbornih lista i to: izborna lista Aleksandar Vučić-SNS-SPS-Ivica Dačić; LDP-Borisav Kostić; SRS-Dr Vojislav Šešelj; "Dostojanstveno, bez straha-Bata Marković-DS i LSV"; Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma i izborna lista "Za Pećince bez korupcije". 

U Mionici pravo glasa imalo je 11.464 birača na 38 biračkih mesta. Birali su se kandidati sa četiri izborne liste: Srpske napredne stranke, Demokratske stranke, koalicije SPS, Jedinstvena Srbija i SRS, i PUPS-a.

Sva izborna mesta osim u Rakarima, gde je glasanje produženo do 20.30, otvorena su na vreme. Do 11 časova glasalo je oko 17 odsto birača.

U Negotinu, čiji lokalni parlament ima ukupno 45 odbornika, za ulazak u skupštinu takmile su se četiri izborne liste. Sva biračka mesta, njih 72, otvorena su na vreme. Do 11 časova glasalo je 15 odsto upisanih birača.  

Pravo glasa u Negotinu imalo je ukupno 39.415 birača, a nadmetale su se izborne liste: "Aleksandar Vučić-SNS-SPS-Ivica Dačić", Demokratska stranka-prim dr Momir Petković Moma; Ujedinjena seljačka stranka-Dragoslav Cvetković i izborna lista "Negotin bez korupcije" čiji je podnosilac istoimena grupa građana. 

U Kostolcu je na 11 biračkih mesta moglo da glasa ukupno 11.520 birača. Do 11 časova na birališta je izašlo 1.725 građana, odnosno 14,97 odsto od broja upisanih. 

Na izborima u toj opštini takmičilo se pet izbornih lista: Aleksandar Vučić-SNS-SPS-Ivica Dačić; DS-Aleksandar Popov; Milan Krkobabić, PUPS-SRS, Dr Vojislav Šešelj; Grupa građana Iskorak-dr Zvonko Blagojević-Žarko Debeljački i izborna lista Srpski pokret Dveri. 

U Preševu je otvoreno 38 biračkih mesta na kojima je biračko pravo moglo da iskoristi ukupno 38.860 glasača. Do 15 sati glasalo je 30 odsto upisanih birača.

Na biračkom mestu broj 5, u zgradi opštine Preševo, prekinuto je glasanje. Na tom mestu će biti ponovljeno glasanje.

Kako je za RTS izjavio predsednik opštinske izborne komisije Zećirja Miftari glasanje je prekinuto zbog nesporazuma između članova biračkog odbora.

Došlo je do verbalnog sukoba, pa su neki članovi odbora izašli iz prostorije. 

Miftari kaže da je još na nekim mestima bilo tenzija među članovima biračkih odbora iz različitih stranaka, ali u manjoj meri, tamo glasanje nije prekidano.

Na lokalnim izborima u Preševu učestvovalo je osam izbornih lista, od kojih su sedam liste albanskih partija i grupa građana, dok se na jednoj listi okupilo šest srpskih političkih partija i to - SNS, SPS, Pokret socijalista, Jedinstvena Srbija, PUPS i SRS i to na listi koja se zove "Aleksandar Vučić - za Srbiju jedinstveno". 

Nadmetale su se i liste: Alternativa za promene; Demokratska partija Albanaca-Ragmi Mustafa; Demokratska unija Albanaca-Naser Aziri; Grupa građana Reforma za promene Demokratske partije Albanaca-Sami Saljihu; Partija za demokratsko delovanje-Adita Sinani; Demokratska unija doline-Skender Destani; Aleksandar Vučić - za Srbiju jedinstveno i izborna lista Demokratska partija-Dželal Memeti. 

Prvi rezultati izbora u ovih pet opština najavljuju se do 21.30. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара