Kosovo, strah od specijalnog suda za zločine OVK

Serija pokušaja lidera političkih stranaka proisteklih iz Oslobodilačke vojske Kosova da zakažu sednicu parlamenta i obore zakon o formiranju Specijalnog suda propala je posle oštrih upozorenja zapadnih diplomata i otpora tamošnje opozicije. "Kosovo bi došlo do prelomne tačke i ostalo bez podrške SAD i EU", upozorio je američki ambasador Greg Delavi. Kosovski mediji pišu da novonastalo političko zamešateljstvo predstavlja pokušaj nekadašnjih komandanata OVK da izbegnu hapšenje.

Sjedinjene Američke Države i EU oštro su upozorili kosovske vlasti da ne pokušavaju da obore zakon o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, protiv kojeg su ustale tri stranke na čijem se čelu nalaze komandanti bivše OVK, uključujući predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja.

Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda, koju su podržala 43 poslanika u kosovskom parlamentu, usledila je svega nekoliko dana pošto su diplomatski izvori u Prištini najavili da će tužilaštvo tog suda, odmah posle Nove godine, podići prve optužnice protiv bivših komandanata OVK. 

"Odluka da se obori zakon o Specijalnom sudu označio bi prelomnu tačku i izveo Kosovo van granica vladavine prava", upozorio je američki ambasador u Prištini Greg Delavi, navodeći da bi, u tom slučaju, Kosovo ostalo bez podrške SAD i Evropske unije.

Političke tenzije su trajale nešto više od pola dana pre nego što je predsednik parlamenta Kadri Veselji proglasio zimsku pauzu u radu do 14. januara. 

Ambasador Delavi, koji je prethpodno veče proveo u holu kosovskog parlamenta čekajući ishod sastanaka Tačija, Haradinaja i predsednika skupštine Kadrija Veseljija, u nekoliko je navrata upozoravao bivše lidere OVK da bi akcije protiv Specijalnog suda, neminovno, odvele Kosovo iu izolaciju.

"Ne birajte svojoj deci takvu budućnost", naveo je Delavi.

Serija Delavijevih upozorenja najžešća je američka kritika vlasti u Prištini  od kraja sukoba na Kosovu 1999. godine, što je ozbiljno zabrinulo Tačijeve i Haradinajeve rivale iz redova Demokratskog saveza Kosova, koji su se ogradili od njihovih poteza, optužujući bivše lidere OVK da "ugrožavaju odnose sa ključnim partnerima".

Novo upozorenje američkog ambasadora usledilo je neposredno pošto je Tači medijske izveštaje o oštrom pritisku Zapada nazvao spekulacijama, navodeći da kosovski lideriostaju čvrsto privrženi "demokratiji, vladavini prava i pomirenju".

"U jeku spekulacija, sa sve je važno da budu uvereni u budućnost Kosova i demokratske procese. Društvo i lideri ostaju privrženi demokratiji, vladavini prava, pomirnjenju, dijalogu i fer odnosima", napisao je Tači na Tviteru.

Protiv ukidanja Specijalnog suda su Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje. Poslanici Srpske liste su, prošle noći, napustili zdanje kosovskog parlamenta.

Poslanica pokreta Samoopredeljenje Aida Derguti optužila je Tačija da du političke tenzije i razmena oštrih reči sa zapadnim ambasadorima proizvod pokušaja kosovskog predsednika da izbegne hapšenje. 

Za ukudanje Specijalnog suda, Tači, Haradinaj i Veselji moraju da obezbede podršku 61 od ukupno 120 poslanika u kosovskom parlamentu. Prištinski mediji ovu inicijativu povezuju sa skorim podizanjem optužnica protiv lidera bivše OVK, navodeći da se među imenima koja će se naći na toj listi pominju se Tači, Ramuš Haradinaj i njegov brat Daut.

Iz Specijalnog suda, međutim, do sada nije procurela ni jedna infomacija koja bi potvrdila ove spekulacije.

U međuvremenu, ispostavilo se da inicijatori pokušaja obaranja zakona o Specijalnom sudu ne mogu da računaju na podršku 43 poslanika koji su prethodno podržali inicijativu, pošto se nekoliko njih, posle upozorenja američkih i britanskih diplomata, ogradilo od spornog dokumenta, navodeći da nisu znali šta potpisuju.

Za sada, nema jasnih naznaka kako će se razvijati situacija vezana za inicijativu za ukidanje Specijanog suda, pri čemu se zapadni ambasadori čine uverenim da će Haradinaj i Tači odustati od ove ideje.

Haradinaj se, u subotu, sastao sa ambasadorima Kvinte, objašnjavajući im da će vlada poštovati odluke parlamenta.

Tok sastanka nije komantarisao ni jedan od ambasadora.

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran 2015. godine je kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog iz vestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Objavljivanje prvih optužnica očekuje se početkom naredne godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво