Ji: Srbija treba da pokaže da podržava viziju EU, a ne Rusije

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji kaže da SAD podržavaju napore Srbije da se pridruži EU, ali "savetuje" Beograd da jasno stavi do znanja zemljama članicama da je 100 odsto posvećen pristupanju Uniji, a ne da je "rastrzan bilo kakvim dilemama ili suprotstavljenim interesima".

"Ne tražimo od Srbije da prekine veze sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom. Ipak, Rusija ima viziju Balkana koja je nesumnjivo drugačija od vizije EU (i naše). Srbija bi trebalo da pokaže i delima i rečima da podržava viziju EU, a ne rusku", rekao je Ji.

U intervjuu za grčku agenciju ANA-MPA sa sedištem u Solunu, Ji je ocenio da pojedine akcije koje je, kako tvrdi, Srbija preduzela u znak podrške "ruskim destabilizujućim, agresivnim stavovima, uključujući nedavno glasanje protiv rezolucije UN o ruskoj okupaciji i pokušaju aneksije Krima, nisu u skladu sa politikom EU".

"To znači da oni nisu u skladu sa samim srpskim težnjama ka EU. SAD i njihovi evropski partneri podržavaju Srbiju, ne samo kroz razgovor, već i pružanjem pomoći, trgovinom i investicijama koje joj pomažu da postigne njen proklamovani cilj ka evropskim integracijama", rekao je Ji.

Kako je istakao, taj stav nije nov, niti je neka relikvija prethodne američke administracije. to je trenutna američka politika. "I to je ista poruka koju je Srbija opet čula od Bele kuće i Stejt departmenta tokom nedavne posete prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića", dodao je američki zvaničnik.

Na pitanje da nezavisnost Kosova, koja je pre skoro deset godina jednostrano proglašena, nije priznao određen broj zemalja i da su stanovnici Kosova i dalje među najsiromašnijima u Evropi, Ji je ocenio da je Priština ostvarila "impresivan napredak, od kada ima nezavisnost u izgradnji demokratskih, multietničkih institucija".

"Jasno je da zemlja i dalje ima mnogo posla pred sobom", ocenio je Ji.

Dodao je da će SAD nastaviti da pomažu Prištini da jača vladavinu prava, proširi svoju ekonomiju i bori se protiv korupcije.

"Kosovska vlada mora da ubrza reforme u ovim oblastima kako bi ojačala demokratske institucije i ekonomski rast", napomenuo je Ji.

Kako je poručio, Priština bi, takođe, trebalo da ojača napore da normalizuje odnose sa Beogradom kako bi postiglo napredak ka evoatlanskim integracijama i na kraju zauzelo svoje mesto na koje ima pravo na međunarodnoj sceni", poručio je Ji.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво