Priština, inicijativa 43 poslanika i dalje na stolu

Najopasnija noć na Kosovu posle rata, tako je sinoćnja dešavanja u Prištini ocenio ambasador Velike Britanije Rori o Konel. I predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država oštro su osudili pokušaj da se promeni ili ukine Zakon o Specijalnom sudu. Ta inicijativa sinoć nije došla na dnevni red jer nije bilo kvoruma za održavanje sastanka.

 

Sve je počelo pre nekoliko dana kada su veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova pokrenuli potpisivanje peticije za promenu zakona o Specijalnom sudu, kako bi se njime obuhvatili i navodni zločini koje su na Kosovu počinili Srbi.

Tada je rečeno da inicijativa ima podršku kosovskog predsednika i premijera.

To se sinoć obistinilo kroz inicijativu 43 poslanika vladajuće većine, koji od skupštine traže vanrednu sednicu i opoziv zakona o Specijalnom sudu.

U dva navrata nije bilo kvoruma na sednici Predsedništva, koje zakazuje skupštinske sednice.

Protiv ove inicijative su pokret "Samoopredeljenje" i Demokratski savez Kosova.

Srpski poslanici su sinoć odmah po usvajanju predloga zakona o budžetu za narednu godinu napustili zgradu skupštine.

Inicijativa je podigla na noge predstavnike zapadnih sila. Američki ambasador Greg Delavi je, sa još nekoliko ambasadora, do kasno sinoć ostao u zgradi skupštine. Žestoko je kritikovao inicijativu, navodeći da bi takav potez odveo Kosovo u izolaciju, te da takav potez predstavlja "nož u leđa" SAD.

Delavi je, u susretu sa Hašimom Tačijem, rekao da inicijativa predstavlja sraman potez i da dolazi bez ikakve rasprave. Ukoliko ova inicijativa uspe, imaće negativne implikacije na Kosovo kao dela Evrope, zaključio je Delavi.

Bez obzira na to što vanredna sednica još nije zakazana, inicijativa 43 poslanika i dalje je na stolu. Spekuliše se da bi danas mogla da zaseda i kosovska vlada, iako zvanične najave za to nema.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво