Usvojen budžet Grada Beograda za 2018. godinu

Za narednu godinu planirani su prihodi Grada Beograda od 92,24 milijarde dinara, ali će, uz prihode gradskih ustanova od 1,18 milijardi i 9,34 milijarde prenetih sredstava iz ove godine, gradska kasa biti "teška" ukupno 102,7 milijarde dinara.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su budžet za 2018. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi 102,7 milijardi dinara. Planirani deficit za 2018. godinu je 7,8 milijardi dinara.

Grad planira da u 2018. godini povuče 2,11 milijardi dinara, odnosno oko 16,9 miliona evra, od inostranih banaka za nekoliko projekata - izgradnju novog Savskog mosta sa prilaznim putevima, obnovu gradskih ulica, izgradnju pristupnih rampi Mosta na Adi, postavljanje šina preko tog mosta i nabavku novih tramvaja.

Budžetom je za unapređenje javnog gradskog prevoza predviđeno gotovo 25 milijardi dinara.

Gotovo 19 milijardi dinara predviđeno je za oblast dečje i socijalne zaštite, dok će 4,5 milijardi dinara biti uloženo u održavanje i izgradnju nove putne infrastrukture.

Takođe, pored deset milijardi dinara redovnog godišnjeg izdvajanja za opštine, još 1,5 milijardi kapitalnih sredstava dodatno je predviđeno za opštine.

Raspravu o budžetu obeležila je polemika o vrednosti novogodišnje jelke na Trgu Republike, raskidanju ugovora sa dobavljačem.

Obrazlažući budžet pred poslanicima, gradonačelnik Siniša Mali se osvrnuo i na slučaj jelke, rekavši da su potpuno transparentno i javno u budžetu za ovu godinu navedena sredstva odvojena za novogodišnju rasvetu i praznike.

Taj ugovor će se raskinuti, ponovio je Mali i dodao da građani neće trpeti štetu, te da će se gledati da sve prođe bez plaćanja penala.

"Tražio sam da se utvrdi o čemu se radi, zašto je ta jelka toliko skupa i tražio sam da se ugovor sa dobaljvačima raskine. Ako je bilo ko bilo šta uradio nezakonito snosiće odgovornost. I na ovaj način pokazujemo koliko se razlikujemo od prethodnika. Ja nemam problem ni sa jednim pitanjem novinara, ni sa jednom temom za koju smatraju da je problematična", rekao je Mali.

Podsetio je da "Beogradska zima" traje od 1. decembra do 31. januara, te da je u nju uloženo nikad više novca, ali ne zato što su nadležni želeli da se igraju sa nečijim parama, već zato što se očekuje rekordan broj turista i prihod od turizma.

"Očekujem da ćemo za oko milion evra, koliko smo uložili, imati priliku da zaradimo 20 miliona evra od truzima", rekao je Mali.

Šef odbornika Balša Božović, kritikujući predloženi budžet, ponovo se dotakao jelke u centru grada i rekao da gradonačelnik Mali ne bi ni rekao da se ugovor sa dobavljačem raskida, da demokrate nisu spomenule tu temu.

Kako je rekao, 83.000 evra plaćena je jelka koja se nalazi u centru grada, a na reakciju predsednika Skupštine Nikole Nikodijevića da se drži dnevnog reda i govori o budžetu za 2018. godinu, budući da je jelka za ovu Novu godinu plaćena.

Božović se na to osvrnuo rečima da to onda znači da je predviđeno da i sledeće godine jelka bude plaćena čak 83.000 evra.

"Ovo je budžet koji ćete vi da glasate, a u njemu stoji da jelka košta 83.000 evra. Ako to nije cifra koju vi želite da date za tu jelku, onda mora i ceo budžet da vam padne", rekao je Božović.

Pored jelke, Božović je kritikovao i to što je prema njegovim rečima treća rata ugovora za košarkaški turnir "Fajnal for" 750.000 evra i da se plaća po kursu od 130 dinara što, kaže, nije dobro.

Spomenuo je i vatromet, za koji je, kaže, predviđeno 235.000 evra, ali i nabavku "Majkrosoft" licenci i licenci za finansijski program "Sap" za trogodišnji period 2018-2020. godinu, za šta je predviđeno 3,66 miliona evra, što je, kaže, 3,5 puta više od tržišne cene.

Božoviću je replicirao šef odbornika SNS-a Mirko Rajković koji je rekao da je u budžetu, kada je reč o jelki, reč o trogodišnjem finansiranju, a ne samo o cifri za jednu godinu, te istakao da je prošle godine jelku platila "Er Srbija".

"A, što se tiče 'Fajnal fora', sada vam smeta što grad odvaja novac, a nije vam smetalo kada je Dragan Đilas kao predsednik Košarkaškog saveza Srbije, molio tadašnjeg premijera (Aleksandra Vučića) da se plati kvalifikacioni turnir pred Olimpijadu, što je koštalo 2,8 miliona evra", rekao je Rajković.

Sekretarka za finansije Jelena Tanasković rekla je da sa kursom evra nema ništa sporno, jer se svaka faktura plaća po kursu koji važi na dan plaćanja.

"Budžet je projekcija, plan, a fakturu plaćamo na dan kada je plaćamo, po tom kursu", rekla je Tanasković i dodala da je prethodna vlast uvela program "Sap", koji sada mora da se održava.

Odbornik PUPS-a Profir Rančić rekao je da odbornici PUPS-a podržavaju budžet, ali da su nezadovoljni time što nije prihvaćen predlog da se ponovo aktivira 13. penzija, te da na tome i dalje insistirati.

Odbornik SNS-a Nebojša Bakarec rekao je da je važno napomenuti da građanima neće biti povećan porez na imovinu sledeće godine.

"A, ako su jelka i vatromet najveći problem u budžetu, to znači da je budžet dobar", rekao je Bakarec.

Pored budžeta, odbornici su usvojili i Odluku o obimu sredstava za vršenje poslova grada i opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno opštinama u 2018. godini, kao i izmene Odluke o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta u 2018. i 2019. godini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво