Jačanje odnosa Srbije i Vatikana

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, nakon susreta sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Benediktom XVI, da je dobio podršku Vatikana za evrointegracije Srbije, kao i podršku Svete stolice za integritet i suverenitet Srbije na Kosovu i Metohiji.

Srpski predsednik Boris Tadić sastao se u Vatikanu sa poglavarom rimokatoličke crkve papom Benediktom XVI. Tadić je tom prilikom dobio podršku Vatikana za evrointegracije Srbije, kao i podršku Svete stolice za integritet i suverenitet Srbije na Kosovu i Metohiji.

Obraćajući se srpskim novinarima posle sastanka u Vatikanu, Tadić je rekao da je sa papom došao do zajedničkog zaključka da je agenda 2014, koju su predložili grčki i italijanski premijer Jorgos Papandreu i Silvio Berluskoni, realističan plan i da na taj način, simbolički, Grčka i Italija, kao predstavnici istočnog i zapadnog hrišćanstva, mogu biti od velike koristi za integraciju čitavog Balkana u Evropsku uniju.

Tadić je izrazio zahvalnost papi na principijelnim pozicijama Vatikana, ukazavši na značaj Kosova kao izvorišta srpske državnosti i kulture.

"To je prostor na kome je izgrađen hrišćanski identitet našeg naroda, a politička saradnja Srbije i Vatikana je od izuzetne važnosti zbog velikog uticaja Vatikana na međunarodnu politiku", istakao je Tadić.

Sveta stolica nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnot Kosova.

Poziv Srbije ostaje otvoren

Predsednik Srbije je ukazao i da je susret sa papom Benediktom XVI veoma važan i zbog ekumenskog dijaloga među crkvama, podsetivši da se 2013. godine obeležava godišnjica Milanskog edikta i da Srbija želi da učestvuje u toj međunarodnoj proslavi.

Govoreći o mogućoj poseti pape Srbiji, Tadić je rekao da, što se tiče države Srbije, taj poziv ostaje otvoren i da se sa papom saglasio da bi vreme obeležavanja Milanskog edikta, 2013. godine, bilo idealno vreme za tu posetu.

Tadić i papa razgovarali su oko 30 minuta u četiri oka, bez prisustva prevodioca i na engleskom jeziku.

Predsednik Srbije je papi prilikom susreta poklonio iluminaciju sa motivima iz Miroslavljevog jevanđelja, a poglavar Rimokatoličke crkve je Tadiću poklonio pozlaćeni medaljon sa likom pape.

Tadić se u Vatikanu sastao i s kardinalom Tarćizijem Bertoneom i sekretarom Vatikana monsinjorom Dominikom Mambertijem.

"Prilikom susreta koji se odvijao u srdačnoj atmosferi, istaknut je dobar nivo bilateralnih odnosa. Posebna tema bili su glavni izazovi u regionu, kao i napredovanje Srbije ka punoj integraciji u EU", navedeno je u saopštenju Svete stolice, prenela je italijanska agencija Ansa.

"Naglašen je i pozitivan dijalog sa Pravoslavnom crkvom, kao i perspektiva obeležavanja godišnjice Milanskog edikta 2013. godine, koji je doneo car Konstantin Veliki, rođen u Nišu", navodi se još u saopštenju Vatikana.

"Posebno je istaknut i doprinos koji katolička crkva želi da pruži srpskom društvu, a razmotreni su i elementi kojima bi se obezbedilo njeno adekvatno prisustvo i aktivnosti", navedeno je u saopštenju Svete stolice.

Trodnevna poseta Italiji

Tadić danas završava trodnevnu radnu posetu Italiji, tokom koje je razgovarao s najvišim italijanskim zvaničnicima, predsednikom Đorđom Napolitanom i premijerom Silvijem Berluskonijem, i predvodio državnu delegaciju na Samitu vlada Italije i Srbije.

Tom prilikom, premijeri Italije i Srbije Berluskoni i Mirko Cvetković potpisali su Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu dve države, a potpisani su i ostali bilateralni sporazumi.

Deklaracija predviđa podršku ubrzanju pune integracije Srbije u Evropsku uniju, privilegovane bilateralne odnose i razmenu stručnjaka u svim sektorima.

Predviđa se takođe jačanje ekonomskih odnosa uključujući ohrabrivanje italijanskih kompanija da iskoriste nove investicione mogućnosti u Srbiji i učestvuju u procesu privatizacije kao i saradnja u više oblasti.

Potpisan je i niz bilateralnih sporazuma iz oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede, vojne saradnje, unutrašnjih poslova, kulturno-prosvetne i naučno tehničke saradnje.

Cvetković je sa predsednicima tri italijanske regije Furlanija Julijska Krajina, Veneta i Lombardija potpisao Memorandume o razumevanju, a resorni ministri dve zemlje sporazume o saradnji uključujući oblast energetike, odbrane i kulture.

Takođe, potpisan je Protokol o sprovođenju Sporazuma Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave kao i memorandumi o razumevanju između ministarstava poljoprivrede, infrastrukture i saobraćaja.

Potpisana je i Zajednička deklaracija o saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

U delegaciji Srbije su, pored Tadića i Cvetkovića, bili ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Na samitu su učestvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Tadić je pre početka Samita rekao da se "takav samit ne organizuje često u Rimu, što je potvrda da je Srbija povlašćena nacija u Italiji".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво