"Čim Putin sa nekim zakaže konferenciju, znači da ima šta da kaže"

U Moskvi će se danas susresti ruski i srpski predsednik, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, nakon čega će prvi put zajedno biti pred novinarima u Kremlju. Urednik spoljnopolitičke redakcije Informativnog programa RTS-a Bojan Brkić objašnjava da predsednička administracija u Kremlju određuje sa kim će predsednik Rusije održati konferenciju, što zavisi od toga koliko je sadržajna.

Bojan Brkić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je održavanje konferencije pitanje protokola u Kremlju jer, kako kaže, Putin "neće stati da se slika sa nekim ko nije šef države".

"Da bi izbegao da se slika sa svima, on se slika samo sa šefovima država. Čak i ne sa svim šefovima država. To određuje predsednička administracija. Neće izaći na pres-konferenciju sa nekim predsednikom sa kojim ništa važno nije dogovoreno. Čim sa nekim zakaže konferenciju, znači da ima šta da kaže", napominje urednik RTS-a.

Kada je reč o nabavci protivvazdušnog sistema, Brkić navodi da o tome iz Moskve verovatno nećemo čuti nešto mnogo konkretno.

"Mnogi bi možda mogli da budu i nervozni. Ali sigurno da nam je potreban novi PVO sistem, o tome nema govora", dodaje urednik RTS-a.

Brkić objašnjava da veze Srbije sa Rusijom jesu stabilne i važne, ali dodaje da stalno treba nešto da se unapredi.

"Putin je najavio da se od 2019. gas više neće dopremati preko Ukrajine, a mi sav gas dobijamo preko te zemlje, pa je dobro što unapred razmišljamo o tome. Taj gas bi trebalo da prolazi preko one rute o kojoj se Rusija dogovori, najverovatnije preko Turske", objašnjava Brkić.

Dodaje da se planira i proširenje kapaciteta u skladištu gasa "Banatski Dvor" na 750 miliona kubika pa onda i na milijardu da bismo izbegli krize sa gasom kakve smo imali u prošlosti. 

Govoreći o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji bi trebalo da bude suspendovan pri ulasku u EU, Brkić objašnjava da kada Srbija postane deo tržišta EU, onda za nju važe samo sporazumi koje Unija ima.

"Pri ulasku moramo da ukinemo sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Ali, ako ne bude sankcija EU prema Rusiji, to i nije tako strašno jer i EU ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom koji je u nekim delovima možda i bolji od našeg. Ako ostanu sankcije, onda moramo i mi da ih uvedemo. Ali to pitanje ćemo rešavati tek za nekoliko godina", ističe urednik spoljnopolitičke redakcije RTS-a.

U tom smislu, Brkić zaključuje da u Evropi dolaze i neki drugi, novi političari koji drugačije razmišljaju o razvoju Evrope.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво