Vučić doputovao u Moskvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u posetu Rusiji, tokom koje će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Dvojica predsednika razgovaraće o strateškom partnerstvu dve zemlje, kao i o regionalnim i svetskim temama, saopštio je Kremlj.

Predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin prisustvovaće potpisivanju više bilateralnih sporazuma, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Sporazumi će, između ostalih, biti potpisani sa ruskim "Gaspromom", kao i o saradnji u poljoprivredi, inovacijama, tehnologiji. 

Kremlj je saopštio da će dvojica predsednika razgovarati sutra o pitanjima koja se odnose na rusko-srpsko strateško partnerstvo u oblasti politike, trgovine, ekonomije, kulture i humanitarnog rada, kao i o svetskim i regionalnim pitanjima. 

Takođe, razgovaraće se i o snabdevanju ruskim gasom, "Turskom toku", aranžmanima za pančevačku "Azotaru" i MSK iz Kikinde. 

Srbija planira i kupovinu najmanje šest vojnih transportnih helikoptera i sistema vazdušne odbrane. 

Na početku posete Vučić će prvo obići Naučno-tehonološki park Zarjađe, otvoren u septembru ove godine. Park se nalazi u centru grada u blizini Crvenog trga i Kremlja na prostranstvu od 13 hektara.

Prvi je gradski park izgrađen za poslednjih 50 godina, a povodom 870 godina Moskve otvorili su ga predsednik Rusije Vladimir Putin i gradonačelnik Sergej Sobjanjin.

Podeljen je u četiri pejzažne zone, u njemu se nalazi najbogatija živa botanička kolekcija biljaka, interaktivni medija centar, interaktivni arheološki muzej.

U izgradnji parka su učestvovale i kompanije iz Srbije. Korišćene su savremene tehnologije, a prava atrakcija je pešački most 70 metara iznad reke Moskve.

Vučić će večeras predati orden udovici Vitalija Čurkina, ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama koji je preminuo u februaru ove godine.

Orden mu je posthumno dodelio bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić za zasluge u jačanju prijateljstva Srbije i Rusije.

Osim sa predsednikom Putinom, tokom posete Moskvi imaće i odvojene susrete sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenkom i potpredsednikom Vlade Ruske Federacije zaduženim za vojnu industriju Dmitrijem Rogozinom.

Planom posete predviđeno je da predsednik Vučić održi predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije na temu "Srbija, čuvar nezavisnosti i suvereniteta – važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svetu".

Na dan Svetog Nikole, predsednik Vučić obići će hram Petra i Pavla, a predviđen je i obilazak muzeja i Doma ansambla "Aleksandrov", kao i polaganje venca nastradalim članovima tog ansambla.

Predsednik Srbije posetu će završiti obilaskom Naučnotehnološkog parka "Skolkov", nakon kojeg će prisustvovati prezentaciji aviona tipa "suhoj".

Trgovinska razmena dve zemlje svake godine raste zahvaljujući preferencijalnom trgovinskom sporazumu i bescarinskom izvozu.

Ove godine trebalo bi da razmena dostigne dve milijarde dolara s tim što je srpski izvoz veći za 24 odsto, a čak 815 srpskih kompanija izvozi na rusko tržište.

U delegaciji koju predvodi Vučić nalazi se više ministara: šef diplomatije Ivica Dačić, ministar privrede Goran Knežević, ministar rada Zoran Đorđević, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

broj komentara 14 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. dec 2017, 16:09)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Za zapad ? Za Istok ?

Za zapad Srbija je samo interesantna i potrebna SAMO kao
politicka i vojna baza..Za Srbiju je Rusija nasa egzistencija i
kao narod i kao drzava....Pero

(ponedeljak, 18. dec 2017, 15:22)
Melani [neregistrovani]

Srbija i Rusija

Srbija je uvek dobrodosla u Rusiju, kao sto je i Rusija uvek dobrodosla u Srbiju.

(ponedeljak, 18. dec 2017, 14:15)
IVANKA [neregistrovani]

Vucic u poseti Ruskoj federaciji

Naravno da moramo da radimo kako bi ucvrstili jake veze sa Rusijom kako na ekonomskom,vojnom tako i na energetskom planu.Jer cemo na taj nacin biti jos bolji nego sto je to danas.

(ponedeljak, 18. dec 2017, 11:48)
Srdjan [neregistrovani]

Uvek prijatelji

Uvek smo dobrodosli u Rusiji kao i oni kod nas to su nasa braca, nasi najbolji prijatelji

(ponedeljak, 18. dec 2017, 11:38)
anonymous [neregistrovani]

Prijatelji

Saradnja sa Rusijom treba da bude prioritet, vojna saradnja pogotovo, jer činimi se da Srbija polako ali sigurno podiže svoje naoružanje, vojska je opremljenija a radi se na podizanju i standarda, nadam se da će Vučić što više uspeti investijcija da dovuče u Srbiju i da podigne trgovinu na što viši nivo.

(ponedeljak, 18. dec 2017, 11:37)
anonymous [neregistrovani]

Republika Srpska...

...sa Rusijom,sa Putinom treba imati najbolje odnose...a dali su u Beogradu iskreni,Rusi znaju?

(ponedeljak, 18. dec 2017, 11:17)
anonymous [neregistrovani]

Jana

Značajan susret, dugogodišnja saradnja sa Rusijom može da nam donese samo dobre stvari.

(ponedeljak, 18. dec 2017, 11:16)
anonymous [neregistrovani]

prijatelji

Srpsko-Rusko prijateljstvo nije od juce i nece se zavrsiti zato sto to zapadu ne odgovara.

(ponedeljak, 18. dec 2017, 11:12)
Marko [neregistrovani]

Srbija i Rusija

Predsednik Vucic i Srbija su jako postovani u Rusiji, od tako velikih prijatelja mozemo da ocekujemo samo dobre vesti po nas.

(ponedeljak, 18. dec 2017, 11:09)
Mile [neregistrovani]

srbija

Vučić i delegacija naša imaju plan za Srbiju nadam se da će Rusija to da nam ostvari