Ružić: Do vrednosti EU kroz delotvoran pregovarački proces

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić izjavio je da su nepovratna politička uverenja Srbije da gradi društvo po evropskim vrednostima i evropskom standardu, kao i da se do tih ciljeva dolazi kroz delotvoran i efikasan pregovarački proces čiji ishod je jasan i vodi članstvu u EU.

Ružić kaže da izjava predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera za sve treba da posluži kao snažan motiv i sjajan politički legat.

"Ona potvrđuje najmanje dve važne pretpostavke za uspeh evropskih integracija. Da biste uspešno stigli na cilj treba da budete u dobroj formi, ali treba i da znate gde je cilj u disciplini koju trčite. Oni koji su potcenili njegovu izjavu mislim da nisu razumeli njen značaj i njenu kompleksnost u aktuelnom evropskom političkom ambijentu", rekao je Ružić u intervjuu agenciji Fena, uoči svečane akademije Evropskog pokreta u Sarajevu.

Ružić je, govoreći o poglavljima koje je Srbija otvorila u pristupnim pregovorima, kazao da ne bi bio iskren ako bi rekao da je to odlična dinamika i istakao da je to u nesrazmeri sa uloženim trudom i radom.

"S druge strane, zadovoljan sam činjenicom da je proširenje na agendi EU, kao i da svaki semestar predsedavanja EU obeležava održavanje međuvladinih konferencija na kojima smo u proseku otvarali dva poglavlja. Još sam zadovoljniji ukoliko se uzme u obzir ostvaren rezultat koji je od nas zavisio. U semestru estonskog predsedavanja EU tehnički smo bili spremni za otvaranje pet poglavlja, jer smo i dostavili pet pregovaračkih pozicija Briselu", rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, u procesu evropskih integracija brzina je jako važna, ali ne i najvažnija. 

"Ako se u fizici brzina meri pređenim putem u određenom vremenskom intervalu, politička fizika evropskih integracija formulu uspeha može da pronađe jedino u pravoj meri između brzine i kvaliteta. Drugim rečima, građani će imati pozitivnu percepciju i o Vladi i o EU jedino ukoliko se evropski standardi ostvaruju u predvidljivom vremenskom roku i uz osetno unapređenje kvaliteta njihovog života", rekao je on.

Ružić se osvrnuo i na vreme kada je bio ministar zadužen za evropske integracije, istakavši da je ohrabrivao saradnju institucija i stručnjaka Srbije i BiH, što su ujedno bili i najbolji primeri saradnje dve države.

"Potpuno sam uveren i da je napredak Srbije na evropskom putu podsticajan za BiH. Svaki pojedinačni napredak naših zemalja je ono što olimpijski plamen čini aktivnim, bar za nas koji budućnost regiona vidimo u EU", rekao je srpski ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Govoreći o BiH, Ružić je rekao da toj zemlji nisu potrebni saveti na njenom evropskom putu jer ta zemlja ima dovoljno potencijala i znanja da bude uspešna u evropskim integracijama. 

"Ponekad naši prijatelji iz međunarodne zajednice ne razumeju najbolje mentalitet građana koje žive na našem podneblju. BiH treba ostaviti njenim građanima, njenim entitetima i njenim narodima da suvereno odlučuju o svojoj budućnosti. Verujem da će svi ostali iz regiona uvek biti tu da pomognu kod ostvarivanja zajedničkih ciljeva. Slovom na to nas upućuje i Dejtonski sporazum. Naročito države koji su garanti ovog sporazuma", rekao je Ružić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво