Srbija menja rokove u evrointegracijama

Novi termin za usklađivanje kompletnog zakonodavstva sa Evropskom unijom je kraj 2021. godine. To će ući u Nacionalni plan za usklađivanje pravnih tekovina, jer se ispostavilo da do kraja sledeće godine, u roku koji smo sami zacrtali, nećemo moći sve da završimo.

Izmena Ustava - u nizu obaveza koje kaskaju, jer još traje javna rasprava. Ona nosi reformu pravosuđa i načina izbora tužilaca i sudija. Tempo unosi tek objavljeni non-pejper o stanju u poglavljima 23 i 24.

Evropska komisija ukazuje na rokove za medijsku strategiju, reformu borbe protiv korupcije, izmene zakona o finansiranju političkih stranaka, javnim nabavkama, a to je tek deo propisa koje treba da menjamo i primenjujemo.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije kaže da je rađena revizija, u odnosu na neke i nove rokove koje smo čuli iz Evropske unije, ali i zbog nekih kašnjenja koja smo mi možda kao preambiciozni imali.

"Ali ja mislim da biti ambiciozan nije greh, da to samo pokazuje dobru volju i političku volju da idete brže, bilo je kašnjenja i zbog toga mislimo da je sada realističnije da taj krajnji rok za usvajanje, naš domaći rok bude kraj 2021. godine", istakla je Joksimovićeva.

Aktuelni Nacionalni plan prevaziđen je i novom podelom posla u Vladi jer smo u međuvremenu imali izbore. Tu su resori za evrointegracije, ekologiju, nove kancelarije, a sa kadrovima su karte izmešane. Sada je važno da se precizira šta, ko i kada radi.

"U tom dokumentu stoji šta će Srbija menjati u svom zakonodavstvu, koje će strategije doneti, gde menja politike i na koji način, ko je za to zadužen, koja su mu sredstva državna, a koja Evropske unije na raspolaganju", kaže Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU.

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike rekao je da je program od izuzetnog značaja.

"I prosto, očekujemo ga da vidimo, da procenimo koliko će on biti objektivan i održiv u svom sprovođenju, jer od toga će zavisiti dinamika prisutpanja Srbije Evropskoj uniji", kaže Majstorović.

Dragoceno bi bilo da parlament četiri godine radi u kontinuitetu da bi smo u donošenju evropskih zakona imali bolji skor.

"Poseban naglasak bi trebalo staviti na finansijsku održivost primene mera koje će biti navedene u tom programu", kaže Majstorović.

Joksimovićeva kaže da nije uvek moguće u potpunosti precizno troškovnik napraviti, ali neki okvir finansijskih obaveza iz tog reformskog procesa ćemo imati.

I dok se piše Nacionalni plan usklađivanja zakonodavstva, na sajtu Narodne skupštine još je dokument iz 2008. u kojem Srbija još nije ni kandidat za članstvo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво