Koha: Peticiju protiv Specijalnog suda podstakli Tači i Haradinaj

Zvaničnici centralnih kosovskih institucija stoje iza peticije Udruženja ratnih veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova, radi promene zakona o Specijalnom sudu, prenosi prištinski list “Koha ditore”.

Peticijom, čije je potpisivanje počelo juče, namerava se promena mandata Specijalnog suda, kako bi u procesima pred tim sudom bili obuhvaćeni, ne samo zločini pripadnika OVK, već i navodni zločini Srba tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Prištinski list prenosi da je jedan od poslanika vladajuće koalicije, pod uslovom da ostane  anoniman, na pitanje da li su pre pokretanja peticije ratne organizacije dobile signale podrške od centralnih lidera, kratko odgovorio – "nema signala, nego dužnosti".

Drugi izvor lista, bio je konkretniji i rekao da su pravi pokretači peticije predsednik i kosovski premijer.

"Ohrabrena je od strane predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja. Prošlo je više od tri meseca otkako je počela mogućnost blokiranja ovog suda. Inicijalno su želeli da isprovociraju Samoopredeljenje da pokrene sudski spor. Sada idu sa ovom varijantom, sa udruženjem", rekao je, takođe, anoniman izvor lista.

broj komentara 0 pošalji komentar