Dačić: Kosovo nije država, ne može u Savet Evrope

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da najavljeni zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope treba da bude odbačen kao neosnovan, jer Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za status članice SE pošto nije država.

Povodom najave zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja da će tokom ovog meseca, a najkasnije u januaru 2018. godine, Priština podneti zahtev za članstvo u SE, Dačić je rekao da nema osnova da zahtev za prijem bude razmatran i poručio da, ako Kosovo zbog toga što ga je veliki broj zemalja Evrope priznao bude primljeno u Savet Evrope – to će biti politika sile.

"Srbija će i te kako znati da proceni takav odnos nekih zemalja", rekao je Dačić za Tanjug.

Istakao je da je zahtev Kosova u suprotnosti sa bazičnim pravnim principima za članstvo u međunarodnim organizacijama i rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Takav zahtev, dodaje, bio bi u kontradiktornosti sa Statutom Saveta Evrope i statusno neutralnom politikom organizacije prema Kosovu i Metohiji, kao i sa mišljenjem pravne službe SE iz 2008. godine.

"Kosovo ne ispunjava bazične principe i standarde SE u pogledu zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava zbog čega nema osnova da zahtev za prijem bude razmatran", smatra Dačić.

Naznačio je da je zahtev za članstvo suprotan i principu iz člana 1 Statuta Saveta Evrope, jer podriva jedinstvo organizacije, pošto 13 članica nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Time bi bio ugrožen i dijalog između Beograda i Prištine, što je od suštinskog značaja za stabilnost regiona. Sve ovo su činjenice", rekao je Dačić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 15. dec 2017, 19:12)
anonymous [neregistrovani]

Kosmet

Kosovo nije drzava! 

(petak, 15. dec 2017, 18:55)
DDanonymous [neregistrovani]

Probni baloni,

Posto Zapad vidi da od srpskog KosMeta ne moze napraviti "nezavisnu" drzavu sada ih savjetuju da pokusavaju da udju u razne EU i sportske institucije na mala vrata.Srbija mora odlucno reagovati a tu je i pet drzava clanica EU koje nisu priznale KosMet i treba se odmah konsultovati sa Spanijm,Rumunijom,Slovackom,Grckom i Kiprom kako bi i te drzave stavile veto na clanstvo u SE.