Predsednik Izraela: Radeći zajedno prevazilazimo mnoge izazove

Srbija i Izreal su mnogo toga postigli u poslednjih 25 godina, od obnavaljanja diplomatskih odnosa, a nadam se da zajedno možemo postiće još više u godinama koje dolaze, poručio je predsednik Izraela Ruven Rivlin.

Rivlin se video-porukom obratio okupljenima na skupu u Skupštini Srbije, kojim je obeleženo 25 godina od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela.

Izrazio je zahvalnost Srbiji i srpskom narodu za dugogodišnje prijateljstvo, podsetivši da je Srbija bila prva zemlja na svetu koja je pre 100 godina priznala Balfurovu deklaraciju, a kojom je prvi put priznato pravo Jevreja na samoopredeljenje u njihovoj istorijskoj domovini.

"Nikada ne možemo da zaboravimo divne reči predstavnika tadašnje srpske vlade Milenka Vesnića o pravu Jevreja na nezavisnu državu i sećamo se Davida Albale, nacionalnog heroja Srbije i Izraela", rekao je Rivlin.

Dodao je da Srbija i Izrael danas imaju mnoge heroje koji rade na jačanju prijateljstva i saradnje između dva naroda u trgovini, turizmu, na polju inovacija.

"Radeći zajedno prevazilazimo mnoge izazove današnjice. Mnogo toga smo postigli tokom 25 godina, nadam se da zajedno možemo postići još više u godinama koje dolaze. Nadam se da se uskoro vidimo u Jerusalimu", poručio je Rivlin.

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da srpski i jevrejski narod, uprkos mnogim razlikama i razdaljini od hiljadu kilometara, zbližavaju i neke zajedničke osobine od kojih su najvažnije ljubav prema slobodi, borba za slobodu i za njeno očuvanje.

"To je ono što dele srpski i jevrejski narod i što nas spaja", rekao je Selaković.

Okupljenima je preneo čestitke i pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kojem je, kako je rekao, važno prijateljstvo sa Izraelom.

Selaković je rekao i da su mnogi Jevreji u Srbiji u vreme kada Izrael nije bio uspostavljen, srcem i dušom Srbiju doživljavali kao svoju drugu otadžbinu, da su zaslužni za mnoge trenutke slave i da su delili sudbinu srpskog naroda i u teškim i u lepim trenucima.

Dodao da je najponosniji zbog toga što je kao ministar pravde vodio projekat izrade Zakona o restituciji i što je bio ministar koji je zastupao predlog zakona za koji su glasali svi poslanici.

"Time su Srbi pokazali da su opet u nečemu prvi prema našim prijateljima", primetio je i dodao da je 25 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa možda samo formalni povod, jer će naše prijateljstvio činiti večnim istorijsko prijateljstvo i podrška koje jedni drugima znamo da pružimo, čak i kad nam se čini da je niko drugi ne pruža.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam rekla je da danas Srbija i Izrael imaju bogat politički dijalog otvorenih kanala koji omogućavaju razmenu mišljenja i definisanje političke agende na najvišem nivou.

Istakla je da dve zemlje beleže rast trgovinske razmene, dok izraelske investicije u Srbiji postaju sve brojnije, uz porast broja izraelskih turista i produbljene kontakte između dva društva.

Posebno je zahvalila na tome što je donet Zakon o restituciji, koji je jednoglasno usvojen u Skupštini Srbije u februaru 2016. godine, a koji je žrtvama Holokausta, kako je rekla, doneo pravdu i dostojanstvo, i koji treba da posluži kao model drugim zemljama.

Opisivati odnose Srbije i Izraela samo ciframa i podacima, kroz zajedničke interese ili kroz niz formalnih diplomatskih događaja, bilo bi pogrešno, primetila je i objasnila da su odnosi dve zemlje mnogo više od toga i počivaju na solidarnosti, prijateljstvu, srdačnim osećanjima i zajedničkim vrednostima.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao je da Srbija pridaje veliki značaj saradnji sa Izraelom i da je potrebno dodatno intenzivirati saradnju srpskog i izraelskog parlamenta.

Podsetio je da je u Skupštini Srbije formirana poslanička grupa prijateljstva koja broji 35 članova.

"Postoji visok stepen razumevanja Srbije i Izraela za izazove sa kojima se suočavamo. Hvala na podršci i razumevanju po pitanju Kosova i Metohije. Srbija se aktivno i dosledno zalaže za dijalog Beograda i Prištine i implementaciju Briselskog sporazuma radi postizanja mira i stabilnosti u region", rekao je Marinković.

Na svečanom skupu se obratila i Rouzi Stivenson Gudnajt, unuka Davida Albale, jedne od najznačajnijih ličnosti Srbije i Izraela i, kako je ambasadorka rekla "srpskog patriote i posvećenog cioniste".

Njoj je ambasadorka poklonila duplikat pisma koje 1917. godine tadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu poslao Davidu Albali.

"Ja ovo nikada neću zaboraviti, a ono što sam naučila o Srbima i Jevrejima je da imaju dugo pamćenje", rekla je Rouzi Stivenson Gudnajt.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво