Odbor predlaže 52 zamenika tužilaca

Skupštinski odbor za pravosuđe predložio je parlamentu da izabare 52 zamenika tužilaca u više javnih tužilaštava u Srbiji, koji se prvi put biraju na te funkcije, a tim povodom vođena je rasprava o tome ima li pritisaka na pravosuđe.

Na opasku Dušana Pavlovića iz DJB da se često govori o političkim pritisacima na pravosuđe, poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski je rekao da je siguran da toga nema, kao ni uticaja te vrste na sudove i tužilaštva, dok je predsednika skupštinskog odbora Petra Petrovića iz JS posebno iritiralo što se uopšteno o tome govori, a niko, primetio je, ne kaže jasno i glasno "na mene je pritisak vršio Petar Petrović".

Komlenski je rekao i da mu se ne dopada što slušamo "takve mantre" o postojanju političkog pritiska na sudove i tužilaštva, a koje, kaže, nemaju veze s realnošću, ali su deo propagande pred izbore preko interneta, na koju, poručuje, pravosuđe ne treba da reaguje.

"Krajnje je neprimereno da iz ovog doma odlaze takve poruke građanima. Nije posao suda ni tužilaštva da ubeđuje bilo koga, nego da radi posao časno, pošteno i maksimalno dobro. Nije posao ni tužilaštva ni sudova da se reklamiraju preko interneta i medija nego da stabilnim, postojanim, upornim radom pokažu da ga rade na najbolji način", poručio je Komlenski.

Predsednik odbora Petar Petrović primetio je da sami najbolje znamo kakve su odluke koje donose sudovi, a kako onda "neki politički faktori komentarišu nepravnosnažne odluke", što smatra neprimerenim.

Petrović je naveo i da je Državno veće tužilaca, čiji je član, na osnovu postignutih rezultata sačinilo predlog kandidata i to na osnovu njihovih stručnih, ljudskih i moralnih kvaliteta.

"Predlažem da podržimo predlog i uputimo skupštini da izabere zamenike tužilaca u Srbiji", zaključio je Petrović, nakon čega je Odbor prihvatio predlog i parlamentu predložio izbor zamenika tužilaca u više javnih tužilaštava u Srbiji.

Petrović je rekao da će izbor zamenika tužilaca biti na dnevnom redu sledeće sednice parlamenta.

Inače, kandidati za zamenike tužilaca predloženi su na osnovu novog pravilnika.

O Predlogu DVT za izbor zamenika tužilaca na sednici je govorila i Sandra Kulezić iz DVT, koja je rekla da se na konkurs prijavilo 309 kandidata, od kojih su 42 korisnici početne obuke na Pravosudnoj akademiji, a ostali sudijski i tužilački pomoćnici, kao i diplomirani pravnici.

Navela je i da je DVT obavilo razgovor sa 251 kandidatom, te da je bio jako veliki broj kandidata sa visokom ocenom.

"Svi su dobili ocenu pet, osim dva kandidata, u Lebanu i Pirotu. Tu su izabrana dva kandidata sa ocenom četiri", rekla je Kulezić.

S obzirom na veliki broj kandidata sa maksimalnom ocenom, rekla je da se DVT opredeljivalo na osnovu biografije, dužine staža u struci, vrste posla koji su obavljali, kao i načina obuke za tužilačku funkciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво